Solnedgang_Grotvik_Halmstad
Foto; John Magnusson – Stort tack för din medverkan med din vackra bild på solnedgången, John!

John, som är fotograf fångar ögonblicket i ditt liv! Han fångar Bröllop, porträtt, barn, konserter, djur & natur, sport med mera.

Hemsida; http://www.johnmagnusson.se/

Lite om Grötvik

Runt stenbrottsområdet i Grötvik finns en naturskön och havsnära promenadslinga, ca 2,3 km lång.

Slingan syftar till att ge en avkopplande promenad i den gamla stenbrottsmiljön, och samtidigt förmedla lite kunskap om den mer än 100 år gamla verksamheten. Det var Sveriges största stenbrott men som sakta håller på att falla i glömska, och idag är det säkert många som inte har en aning om att här arbetade flera hundra man, här låg båtar dygnet runt för lastning, och här skeppades sten till både Europa och Amerika.

Utmed slingan är elva stationer med informationstavlor utplacerade, och kanske kan det vara värt den lilla tiden att stanna upp ett ögonblick och läsa lite om hur livet en gång gestaltade sig här på platsen.

Bla. finns en Minnessten vid Grötviks stenbrott med tre kungars inskriptioner. Det är de tre Bernadottarna Oscar II, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf som har sina signaturer på stenen.

Stenbrottet i Söndrum var aktivt från 1876 till 1965. Denna period har ibland kallats Söndrums andra stenålder. Bolagen som ägde stenbrottet har nästan hela tiden haft ekonomiska problem men när det gick som bäst arbetade bortemot 500 man i brotten. Söndrumsstenen med sitt vackra rödflammiga mönster är världsberömd och finns bland annat i presidentmonumentet i Washington, fredspalatset i Haag och Svenska kyrkan i Paris.

Namnet Grötvik kommer troligen från ordet gryta. Hamnen är ju en naturlig gryta i kusten.

På somrarna finns en mindre kiosk som har öppet så länge solen är öppen. (Men ev. avikelser kan finnas så säkrast kolla innan.)