Nordnorge utses till en av de bästa platserna i världen av Lonely Planet

Norge imponerar i Lonely Planets bok ”Best in Travel 2015”, som presenterar en prestigefylld samling av de hetaste trenderna, destinationerna och upplevelserna för det kommande året. Nordnorge har en plats på topp-10-listan över de ”De bästa platserna i världen 2015”.

Den bästsäljande årsboken uppmärksammar de tio länder, städer och regioner som är ett måste att besöka under 2015. Det finns också 16 andra inspirerande listor och Norge nämns på ytterligare tre, bland annat: ”Oförglömliga familjeupplevelser” och ”Mest lysande platser”.

Nordnorge kammade hem en femteplats på listan över toppregioner och kom före Flores i Indonesien, Chiles Atacamaöknen och Macau, Kina. I boken kan man läsa: ”Nordnorge kommer att få dig att häpna med sina hjärtskärande vackra landskap av glaciärer…

NN_Glaciar_Bodo_640
Bodø. Credits:Avani – Visitnorway.com

….och fjordrivna berg, allt badade i kristallklart ljus.

NN_Tromso640
Norrsken. Credits:Bjørn Jørgensen – Visitnorway.com

Välkommen till en av Europas sista stora vildmarker”.

NN_Kattfjorden_640
Fiske i Kattfjorden, Credits:Yngve Ask – Visitnorway.com

Förutom regionens vackra landskap, får den urbana scenen också beröm: ”inte bara vädret är coolt norr om polcirkeln i Norge. Besök party-älskande Tromsø, hem till världens nordligaste universitet, för att uppleva några av stadens jazz-barer efter en dag i en rensläde. Bodø är också både underbart avlägset och överraskande hippt…”.

Destinationerna som presenteras i boken är utvalda eftersom de uppfyller vissa kriterier. Det kan exempelvis vara att det är något speciellt på gång detta år eller att nya lovande reseupplevelser ser dagens ljus. Författaren till Nordnorge-delen i Best in Travel 2015, Kerry Christiani säger: ”Jag häpnade över regionens djurliv, godhjärtade människor och skönhet som inte är av denna värld. Det finns ingen bättre plats för äventyr heller. Var annars kan du träffa samiska renskötare, åka förbi världens starkaste tidvattenström i en RIB-båt, korsa polcirkeln och titta på norrskenet – allt inom loppet av en dag? Städer som Bodø och Harstad har också överraskningar, med rik kultur, fantastiska restauranger och festglada människor. Jag förlorade mitt hjärta till Nordnorge, så mycket att jag aldrig har haft svårare att gå på ett plan och flyga hem.”

Trolltunga – bästa platsen för ett frieri
Norge ståtar på flera topp-10-listor, med midnattssolen på Svalbard i ”Mest lysande platser”, längdskidåkning i ”Oförglömliga familjeupplevelser”, och inte minst Trolltunga i ”Bästa platserna att få ett ja” (i ett frieri). I boken påpekar man emellertid att chanserna till ett ja ökar avsevärt om tilltänkt maka eller make gillar friluftsliv och höjder.

NN_Trolltunga_640
Trolltunga. Credits:Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

De tio bästa platserna 2015 enligt Lonely Planet:
1. Gallipolihalvön, Turkiet
2. Rocky Mountain National Park, USA
3. Distriktet Toledo, Belize
4. Tasmanien, Australien
5. Nordnorge
6. Khumbu, Nepal
7. Copper Canyon, Mexico
8. Flores, Indonesien
9. Atacamaöknen, Chile
10. Macau, China

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com