wolkvagnsbussen640

Om du är en regelbunden läsare av denna bloggen så är det ganska troligt att du också njuter av upplevelsen i att resa. Hoppa på plan, utforska fantastisk och vacker klättring på exotiska platser, eller att fördjupa dig i världens kulturcenter; resandet har verkligen allt! Idén om resande och bilderna som tas fram om resor kommer dock inte bara från världsvana vandrare. Alla typer av industrier, särskilt reklambranschen, använder teman och bilder av reseupplevelser för att sälja sina produkter. Varför är det så?

Marknadsföring handlar bara om att övertala potentiella kunder att köpa en produkt, och ju mer positiv och engagerande en annons är, desto troligare är det att folk kommer köpa just den produkten, tjänsten eller idén som säljs. Resor är ju, i sin självaste kärna, positiva, roliga och engagerande, och detta kan vara en av anledningarna till att bilder och scener tagna rakt ur resekataloger används i annonser.

Ta, till exempel, VinnStort, en svensk lotteritjänst online. Företagets blogg är fullt av artiklar med fokus på alla fantastiska saker man kan göra för sina vinstpengar, och medan detta helt klart är rimligt att annonsera, använder sig dessa artiklar definitivt inte av bilder på grå Skandinavisk kust eller dramatiskt snöiga berg, utan istället av stadssiluetter vid Medelhavet med glittrande hav och blå himmel. I det här fallet är meddelandet att jackpott-vinsten kan boosta ens livsstil mot stenrika kretsar kraftigt uppbackat av vackra resebilder.

Resebilder kommer dock inte bara upp på platser som specifikt pratar om resor. Reklamerna som sändes under lanseringen av iPhone 5s, till exempel, var fyllda av soliga scener och optimistiska friluftslandskap tagna från hela världen. Detta var en reklam som främst handlade om träning, och hur man kan använda telefonens inbyggda fitness-app för att förbättra sin teknik, men ändå var det stränder, berg och liknande som huserade i bakgrunden av reklamfilmen.

Även den nya reklamen för iPhone 6, som ska fokusera på telefonens smarta kamerafunktioner drar nytta av detta. Trots att de flesta bilder som används är i liten skala, sett via telefonens faktiska display, kan vi återigen se himmelsblå skyar, vita stränder, poolkanter, nattklubbar och surfing. Aktiviteter som vanligtvis upplevs av personer på semester.

Varför använda dessa bilder? För att de är vackra, inspirerande och lockar människors tankar rätt tillbaka till sina semesterminnen, vilka ofta är några av människors lyckligaste minnen som man bevarat och håller kära.