Fotograf/Källa; Avani – Visitnorway.com

Den här norska satsningen påminner lite om vad vi på HittaUpplevelse.se tänkte oss från början. Men vi stod vid en vägkorsning och visste inte riktigt åt vilket håll vi skulle gå! Det första året testade vi att sälja in upplevelser som presentkort. Men eftersom min son, David och jag som var involverade i Hittaupplevelse.se, hade andra heltidsjobb vid sidan om blev den utmaningen för svår och idag är vår sajt en renodlad, ”Tips & Inspirationssajt”. För några år sedan försökte Danmark, sig på ett liknande projekt som denna nya sajten, bookanook. Den hette ”ListitDenmark.se”, men lades ner efter något år. Idag är den en webbplats med hotelltips… Kanske är det andra tider nu och folk är mogna för en sajt som denna nya norska satsning?

Nylanserade Bookanook
Kanske turistar du i Norge och vill hyra en kajak, besöka en bondgård eller upptäcka naturen från en hästrygg. Då kan du besöka den nylanserade webbsidan Bookanook. – Genom marknadsundersökningar upptäckte vi att både lokalbefolkning och turister hade svårt att hitta upplevelser och aktiviteter i Norge. Vi vill göra något åt det, säger Håvard Utheim, en av upphovsmännen bakom den nya tjänsten. Vill du äta middag i någons hem, istället för på en restaurang? Eller åka på en utflykt med en norrman? En ny webbsatsning gör det mycket enklare att hitta unika aktiviteter när du reser i grannlandet. Webbsidan Airbnb stod för en miljon av 30 miljoner gästnätter i Norge förra året. Tjänsten har blivit ett världsfenomen och förmedlar boende hos privatpersoner, ofta mycket billigare än hotellrum. Nu vill en ny norsk webbplats lansera ett liknande koncept, fast för aktiviteter och upplevelser.

Kulinariska äventyr
På Booknanook.com kan både vanliga norrmän och företag registrera en verksamhet. Man kan redan hitta allt från guidade kajakturer i Lofoten och Segway-uthyrning i Oslo, till besök och aktiviteter på familjedrivna bondgårdar på landsbygden. Enligt Utheim är webbsidan en möjlighet för vanliga människor att erbjuda aktiviteter, trots att de inte har turism som sin huvudsakliga inkomst. På så vis kan besökare välja mellan unika upplevelser tillsammans med exempelvis en fotograf eller kanske en fårbonde – eller kulinariska äventyr i någons hem. – Med denna webbplats tror vi att vi kan göra Norge en ännu mer spännande plats att besöka, säger Utheim.

Ska expandera till hela Norden
Bookanook samarbetar med Innovasjon Norge och den slutliga planen är att expandera till hela Norden. Sajten finansieras genom en del av aktiviteternas pris. – Vi arbetar hårt för att skapa en bra produkt. Om vi lyckas så tror jag att word-of-mouth kommer att hjälpa oss att sprida ordet. Vi hade våra första två bokningar redan innan lanseringen, så det är en bra start åtminstone.

För mer information: https://booknanook.com

OM VisitNorway
VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Är du intresserad av Norge är du varmt välkommen att kontakta oss.
Du hittar också mer information på Visitnorway.com