Text & Bilder; Rebecka Stridsberg

Bilden ovan; Vi bankar på en kokt risdeg i en stor urna av sten: den är grön för att de tillsatt örter. Efteråt, medan den är varm, plattar man ut en handstor boll och lägger i lite sötad bönmos och stänger igen. Vips så har vi gjort moji – japanskt risgodis.

Japan är ett fantastiskt land som hela tiden bjuder på nya överraskningar! Jag var till exempel inte alls förberedd på Japans varierande natur! I söder fanns en ö med subtropiskt klimat och norröver blev det kyligt och när vi var där fick vi ta del av en färgsprakande höst.  Landskapet var fullt av berg, vulkaner och dalar! Och så grönt! Den seismiska aktiviteten är hög- och lågintensiva jordbävningar förekommer i princip hela landet, upp mot 1 500 om året vilket gör det till ett av världens mest jordbävningsbenägna områden.Utöver det drabbas Japan ofta av tyfoner och även tsunamivågor.

rebjapan01

Japan har snabbtåg som gör 320 km i timmen. Inget SJ  (”sena järnvägar”) där alltså.. 🙂

Japan_Rebecka_04
Här mina vänner, Andreas, stående längst fram och Marie, stående längst bak. I mitten min sambo, John! 

Vi bodde hos en familj en vecka utanför Kumamoto.  Vi satt alltid på golvet alla måltider och åt såklart med pinnar!

rebjapan4

Heta källor var mycket vanligt och vissa var så heta att man inte kunde bada i dem alls, men däremot koka ägg!

rebjapan3

Vi besökte ett cafe i Tokyo som hette Moomin Café. Där kunde man fika med olika muminfigurer och personalen sa hejdå på finska när vi gick. Ett wow-ställe för en mumin-fantast!

rebjapan_1200x800

Japanerna älskar att bada i sina heta källor och de finns tillgängliga i varje stad – stor som liten! Ibland inomhus och ibland utomhus. Ibland lite för hett för en vek och blek europé.

rebjapan2

Apor gillar också att bada i de heta källorna! 🙂

Japan_Rebecka_10

Tusen tack för detta gästinlägg, Rebecka, och för att du vill dela alla dina trevliga bilder med oss!