Kebnekaise Fjällstation. Foto; Rebecka StridsbergMin dotter, Rebecka, med sambon, John, hans båda bröder och deras far packade sina ryggsäckar förra sommaren, 2015, och tog nattåget upp till Kiruna för alla ville de bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise. De har just vandrat ( mitten på juli )  mellan Nikkaluokta och Kebnekaise, bestigit berget och återvänt till Nikkaluokta, senare Kiruna, som också var dit de kom först med tåget. Här fjärran från stadens sus och brus, från gatlampors starka sken, från tekniska hjälpmedel, bilar och vägar vandrade de fram genom vildmarken helt utlämnade åt varandra, sin packning och sin medhavda mat. När jag själv vandrade här, på sextiotalet, greps jag ibland av den så berömda ”Lappsjukan” – en känsla av ödslighet och att man är den sista människan på jorden när man vandrar på dessa väldiga ytor så långt borta från civilisationen och andra människor. Men för det mesta njöt man bara av den hänförda utsikten, storslagenheten och det vackra vilda! Alla bilder här på sidan är fångade av min dotter, Rebecka.

Kebnekaise_RebeckasBilder_04
På väg mot Kebnekaise Fjällstation. Det är mitten på juli och det är ovanligt mycket snö kvar på bergen. 

Det var rejält blött i markerna men man har lagt fina spångar utmed leden som förenklar för vandraren. Vad jag minns fanns det inga spångar alls i slutet på sextiotalet när en annan vandrade här. Men ärligt talat har jag glömt mycket av själva vandringens vedermödor. Tur är väl det. Men synerna av det stora, vilda och vackra har man kvar i minnesbanken.

Kebnekaise_RebeckasBilder_05
Utsikt mot Kittelfjället till vänster. Leden går mellan bergen på väg mot stationen.

Den höga fjälluften och vandringen i sig själv tar på krafterna och det är viktigt med många små pauser där man stoppar i sig energirika mål för det finns inga MacDonalds utmed leden. Däremot fanns det en ”Lap Dånalds  i Nikkaluokta. Vad annars i Lappland? 🙂

Kebnekaise_RebeckasBilder_01

Gott om campingplatser. Här behöver man inte trängas!

Kebnekaise_RebeckasBilder_03

På väg uppför Kebnekaise. Utsikten ner mot de gröna dalarna är det inget fel på….

Kebnekaise_RebeckasBilder_06

Rebecka tog bilder på flera sorters sällsamma, smått unika blommor varav några utrotningshotade….

blomma04_728

Här ser man toppen på Kebnekaise, lite dolt i dimma.. Mycket snö kvar för årstiden… (Mitten på juli). Vägen upp var jobbigt stenig..

Kebnekaise_RebeckasBilder_09_Stenigt

… men sista biten fick de ta sig fram genom tjock snö. Man skymtar toppen uppe vid krönet.

nara_toppen728

Väl uppe på toppen insåg de att man inte får inte plats för mer än en handfull människor på toppen samtidigt. Större är den inte.

Hemma igen vid Kebnekaise´s fjällstation där de fick en välförtjänt fika innan vandringen tillbaka till Nikkaluokta.

Kebnekaise_RebeckasBilder_02

Stort tack för din medverkan med dina fina bilder, dottern! 🙂

becky728