Julmarknaden på Tjolöholms Slott firar 30 år!

Jultomten och Lubberkin välkomnar till slottet

Julmarknaden på Tjolöholms Slott firar 30 år!

Fotograf/Källa; Will Rose

Julmarknaden firar sitt 30-årsjubileum den 17-19 och 22-26 november.
I år firar julmarknaden på Tjolöholms Slott 30 år. När den allra första julmarknaden slog upp portarna 1987 var begreppet julmarknad fortfarande ett ganska okänt fenomen, men idén om att sammanföra hantverkare med julklappsköpare blev från första början en succé. Idag är Tjolöholms julmarknad en upplevelse för hela familjen och många har som tradition att inleda julfirandet på Tjolöholms Slott.Upplevelsemarknad
När det är dags för Tjolöholms Slotts stora julmarknad juldekoreras hela godset och skimrande av juleljus. I marknadsvimlet kan besökarna träffa slottets herrskap som julhandlar, och slottets väsen Lubberkin som minglar och sjunger glada julsånger. Bland de många programpunkterna finns den populära eldshowen och tomtens godisregn från slottsbalkongen.

Tomtefar tar emot önskelistor
På slottet tar tomtefar emot barnens önskelistor, och framför den sprakande brasan i slottsmatsalen serveras kaffe och slottsdelikatesser. I slottets övre våningar visas utställningen ”Dräkter från Downton” i de julpyntade salongerna.

Design och hantverk
I godsets olika byggnader samlas utställare för att visa och sälja design och hantverk. Mathantverkare bjuder på provsmakning och försäljning av julens alla läckerheter. Över hundra utställare samlas på Tjolöholm under den åtta dagar långa julmarknaden. Julmarknaden firar sitt 30-årsjubileum den 17-19 och 22-26 november. Varje år kommer runt 25 000 besökare, vilket gör julmarknaden till en av Västsveriges största julmarknader.

Slottets anrika julbord
I början av 1900-talet firade greveparet Bonde julen på Tjolöholms Slott. Då placerades en högrest julgran i slottshallen, där den dekorerades helt i silver, och än idag står julgranen på samma plats varje jul, alltid med dekorationer i silver. När julbordet idag dukas upp på Tjolöholms Slott, är det inspirerat av julfirandet på slottet under greveparet Bondes tid. Precis som då dukas julmåltiden upp i stora hallen, för att sedan avnjutas i brasans sken i slottets pampiga matsal. Familjen Dickson, grevinnan Blanche Bondes familj, härstammar från Skottland och England, och på dagens julbord finns brittiska specialiteter, blandat med viltdelikatesser och rätter med lokala råvaror såsom pepparrot och grönkål. I Storstugan, en gång samlingslokal för godsets arbetare, serveras ett närproducerat julbord med många spännande smaker.

Om Tjolöholms Slott
Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap. Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare. Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.

Till hemsida Boka online

Skicka mail till arrangören/företaget

Detta avser direktkontakt med arrangören/företaget utan mellanhänder från hittaUpplevelse.


Formulär

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

kartan

Kartikon av Icons-land