I helgen kröntes 22-åriga Sofia Högmark till Lucia 2009. Kröningen ägde rum på ett fullsatt Bollnästorg på Skansen.
Sofia är född i Silverstaden Sala och växte upp i den närliggande kommunen Heby. Redan som liten älskade Sofia att sjunga och framträda och hon var känd som Hebys lilla sångfågel. Nu har hon korats till Lucia 2009. Kröningen av Sofia Högmark skedde i helgen vid Bollnästorget på Skansen och cermonin leddes av Linda Isacsson.

Lucia2009_SofiaHogmark580
Bilden: Sofia Högmark, Foto: Sveriges Lucia

”Jag är så oerhört stolt och glad över att få vara Lucia och att jag känner mig hedrad över att tillsammans med de andra tjejerna få möjligheten att sprida det budskap som lucia står. Att
dessutom få vara ute och sprida glädje på allt från sjukhus till ålderdomshem ser jag verkligen fram emot“, säger en lycklig Sofia.
Sofia bor och arbetar i Heby kommun inom äldrevården. Hon är även mycket engagerad i att stötta unga tjejer som är i behov av stöd och har från socialtjänsten flera olika uppdrag som kontaktperson.

I framtiden vill Sofia läsa till socionom, med målet att sedan få arbeta som kurator. På Sofias blogg har man hela perioden kunnat följa hennes arbete som kandidat till Lucia på http://www.lucia2009.se/sofia.
”Att omröstningen är slut, innebär inte att vi kandidater slutar samla in pengar till RBU. Vi kommer även i fortsättningen att vara ambassadörer för RBU och alla bidrag som smsas in kommer till nytta. Varje krona räknas.“, säger Sofia.

Söndagen den 13 december kl. 16.00 är det stort luciafirande från Solidenscenen på Skansen under ledning av Agneta Sjödin. Lucia och hennes tärnor färdas sedan med en hästkortege från Skansen via Djurgårdsvägen, Strandvägen, Hamngatan, runt Sergelfontänen vidare till Sveavägen ner på Kungsgatan och sedan upp via Sturegatan till Lidingövägen.

Luciakandidaterna är utvalda för sitt intresse och engagemang för socialt ansvarstagande och kandidaterna arbetar genom Lucia 2009 som ambassadörer för Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.
”Personligen gillar jag RBU för att de möjliggör för barn och ungdomar med funktionsnedsättning att träffa andra i samma situation och att deras nära och kära kan få stöttning, råd och hjälp.“

Mer info hittar du på http://www.sverigeslucia.se