Heidi, WordChallenge. Foto; Malin Sydne

På internationella kvinnodagens 100-årsjubileum den 8 mars 2010 arrangeras världens största armbrytartävling för kvinnor, World Challenge, på Världskulturmuseet i Göteborg. Invigningstalare är kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén. Tävlande från tio olika nationer sluter upp i Göteborg. En av dem är den tiofaldiga, regerande världsmästarinnan, ryskan Irina Makeeva. Parallellt med tävlingen erbjuds seminarier och utställningar med fokus på temat styrka, inspiration och handlingskraft. Dessutom blir det armbrytning mellan riksdagspolitikern Eva Flyborg och handbollspelaren Isabelle Gulldén.


Armbryterskan Heidi, från byn Ensamheten. Foto; Malin Sydne

Det är hundra år sedan den internationella kvinnodagen infördes för att belysa att kvinnor och män inte delar tillvaron på lika villkor.
– I Sverige ser vi det som en självklarhet att kvinnor är starka, stolta elitidrottare, men det är långt ifrån en självklarhet världen över, säger initiativtagaren och projektledaren Heidi Andersson, Armbryterskan från Ensamheten.

Det är andra året Heidi, själv sjufaldig världsmästarinna, arrangerar World Challenge.
Målsättningen är att i framtiden utvecklas till en världscup.
– Tävlingen är så mycket mer än bara en armbrytartävling – det är en kamp för jämställdhet och ett uttryck för att ingenting är omöjligt. Min förhoppning är att vi inte behöver internationella kvinnodagen i hundra år till!

Kort om programmet på Världskulturmuseet den 8 mars:
11:00 Invigning. Tävlingarna pågår under hela dagen
11:30 Start seminarier
14:00 Finaler i samtliga viktklasser
16:20 PANELDEBATT
17:00 Profilkampen Eva Flyborg mot Isabelle Gulldén
18.00: World Challenge Over All – VEM är världens starkaste armbryterska OAVSETT viktklass!

För mer information och intervjutillfällen:
Heidi Andersson
Armbryterskan från Ensamheten
Läs mer om Heidi här: http://www.heidiandersson.com/