Peru är ett magiskt resmål. Det första folk kommer att tänka på när de hör Peru är självklart Machu Picchu – Inkakulturens bortglömda stad, som ligger på en bergstopp i det subtropiska Andiska höglandet med en storslagen utsikt över omgivningen.


Foton: Machu Picchu

Men Peru är så mycket mer än bara Machu Picchu, här kan ni utforska Cuzco – Inkakulturens huvudstad, njuta av byarna och ruinerna i Inkas Heliga Dal, se kondoren i Colca Canyon samt hänföras av den vackra Colcadalen, besöka Urosbefolkningen på de flytande vassöarna i Titikakasjön, se Nazcalinjerna ifrån ovan och utforska regnskogen i Amazonas med dess flora och fauna.

Vad gäller äventyr så finns det många godbitar;
En av världens bästa och mest kända vandringar är Inkaleden till Macchu Picchu. Det är en 4 dagar lång vandring där man som högst är uppe på över 4000m höjd. Längs vägen så besöker man många Inkaruiner och man kan njuta av storslagna vyer av Andernas bergskedjor. Självklart är vandringens höjdpunkt när man på den fjärde dagen går upp tidigt och kommer fram till Solporten, varifrån man har en magisk utsikt över Machu Picchu, precis när solen går upp.

Runt omkring Cuzco så finns det många olika äventyrsaktiviteter som man kan utöva. Ett populärt alternativ är en heldagstur på mountain bike där man besöker saltgruvorna i Moray och terassodlingarna i Moras. Man kan också utöva forsränning av hög standard på Urubambafloden i Inkas Heliga Dal. Dessutom så finns det fler vandringar man kan göra; bland annat Lares, Choquequirao och Huchuy Qosqo.


Foton: Amantaniön på Titicacasjön

Det finns många alternativ för de som vill utforska Perus djungel. I Iquitos i norr så är det populärt att göra kryssningar på Amazonasfloden, inte långt ifrån Iquitos så finner man början på denna legendariska flod och det finns även djungelstugor i omgivningen där man kan övernatta och göra dagsutflykter in i djungeln.

Ett kanske ännu bättre alternativ för de som vill bo i djungelstugor och göra ett tre eller fyradagarsprogram i djungeln är Tambopatadjungeln. Den är mindre exploaterad än Amazonasdjungeln så man har chansen att se ännu fler djur. Dessutom så har den ett gynnsamt läge endast en kort flygresa från Cuzco och det finns många trevliga djungelstugor att välja mellan.
Manudjungeln ligger nära Tambopatadjungeln och är ännu mer orörd men det är lite svårare att ta sig dit och programmen är aningen dyrare så den är framförallt för riktiga djungeln-fantaster.

På Titicacasjön, världens högsta navigerbara sjö, så finner man de spektakulära öarna Uros, Taquile och Amantani. Urosöarna är byggda på vass och här har Urosbefolkningen levt på sina flytande vassöar under århundraden.


Foton: De flytande Urosöarna.

På öarna Taquile och Amantani så väljer många som vill uppleva något unikt att övernatta i en typisk familjs hem på öarna. Det finns inga hotell men däremot har invånarna ett roterande schema för vilka som tar emot turister i hemmet och bjuder på mat och dylikt. Det är en väldigt speciell upplevelse men var förberedda på att standarden inte är så hög av förklarliga skäl. Man kommer att äta med familjen och på kvällen blir det dans med övriga i byn och under dagen så kan man utforska dessa otroligt vackra öar och se på nära håll hur ursprungsinvånarna lever här med sitt jordbruk och sin boskap.

Colca Canyon är världens näst djupaste canyon, djupare än Gran Canyon, och här kan man också göra vandringar. Ett populärt alternativ är en vandring där man den första dagen gör en nedstigning på  ca 2000 meter, rakt ner i Colca Canyon tills man når Colcafloden på botten.

Man övernattar sedan i en oas nära några varma källor. På andra dagen är det dags att vandra upp igen så en tuff vandring väntar då man gör en brant stigning. Det är en väldigt givande vandring med vackra utsikter av Colca Canyon.


Foton: En utsiktspunk över Colca Canyon och den gigantiska kondoren.

Om man är intresserad av bergklättring och andra extremsporter så är Huaraz ett perfekt ställe att börja. Huaraz ligger insprängt emellan de enorma bergkedjorna Cordillera Blanca och Cordillera Negra och man har enastående utsikter från staden. I området runt Huaraz så finns det många olika vandringar man kan göra och även bergsklättring, mountain bike, mm. Man kan även besöka den uråldriga kulturen Chavin och dess kulturella och religiösa centrum Chavin de Huantar (som idag består av välbevarade ruiner) och den vackra Llanganucolagunen.


Foton: Llanganucolagunen och Chavin de Huantar.

Detta var endast ett litet urval av alla de äventyrsaktiviteter man kan ägna sig åt i Peru. För mer utförlig info om alla Perus resmål, besök vår hemsida nedan eller kontakta oss om ni har några frågor. Vi hjälper gärna till!

Kontaktuppgifter:
Tailor Made Peru
E-Mail: info@tailormadeperu.com
Tel: 08-55118786

Mer information: http://www.tailormadeperu.se