Göta kanal är inte bara en 190 km lång och oförglömlig upplevelse – det är en unik kulturskatt som valts till Årtusendets svenska byggnadsverk. Kanalen är idag ett upplevelseområde med ett brett utbud av aktiviteter.


© Foto: Göran Billeson – Östsvenska Turistrådet

Göta kanal invigdes år 1832 efter 22 års hårt arbete under ledning av Baltzar von Platen. Kanalen är idag ett av Sveriges största besöksmål och upplevelseområden.

Göta kanal sträcker sig från Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Vänern. De 58 slussarna lyfter båtarna 92 meter över havet.

I Östergötland sträcker sig kanalen mellan Östersjön och Vättern med början i Mem och avslutning i Motala. Under vägen passerar den genom Norrköpings, Söderköpings, Linköpings och Motala kommuner.

En av kanalens största sevärdheter är slusstrappan i Berg, 10 km norr om Linköping, där sju kopplade slussar lyfter båtarna drygt 18 meter från sjön Roxen. I området vid Berg finns ytterligare fyra dubbelslussar på en sträcka av två kilometer.


© Foto: Göran Billeson – Östsvenska Turistrådet

Göta kanal är idag ett upplevelseområde med ett brett utbud av aktiviteter: kanalkryssningar, möjlighet att hyra båt och kanot, sevärdheter, vandrarhem, pensionat, caféer, restauranger och semesteraktiviteter för hela familjen – allt inbäddat i vacker natur och unik kanalatmosfär. Att färdas med egen båt genom kanalen är en rofylld upplevelse i 5 knop, omväxlande med spännande slussning.


© Foto: Göran Billeson – Östsvenska Turistrådet

Kontakt:
AB Göta kanalbolag
Box 3
SE-591 21  Motala
Tel 0141 20 20 50
E-post: info@gotakanal.se

Besöksadress: Hamnen, Platensgatan 12, Motala
Läs mer på http://www.gotakanal.se