Modernt svenskt stridsflyg,   Foto: Daniel Karlsson

Kom och fira Svenskt flyg 100 år – Ljungbyhed Flygshow blir en flyguppvisning av högsta klass!

Under hela året 2010 firas att flyget i Sverige fyller 100 år. Det finns tre goda anledningar att räkna 1910 som flygets födelseår i Sverige:

*
Carl Cederström, eller ”flygbaronen” som han kallades, kom att symbolisera flyget under de första åren. Cederström utbildades till pilot på Blériots flygskola i Frankrike, återvände till Sverige 1910 och fick här aviatördiplom nummer 1. Han populariserade flyget genom många flygningar i Sverige och Norge, och startade 1912 en flygskola på Malmen utanför Linköping. 1914 blev han chef för tillverkningen av flygplan hos Södertelge Werkstäder och därefter hos Nordisk Aviatik AB fram till 1918, då han omkom under en flygning till Finland.

*
I slutet av september 1910 anordnades den första ”flygveckan” på Gärdet i Stockholm. Där visade 16 konstruktörer upp olika flygplansidéer för allmänheten och flygningarna, som lockat tre tävlande piloter, blev en stor succé med närmare 50 000 åskådare. Cederström tävlade mot danskarna Svendsen och Thorup, och hemförde de flesta uppsatta priserna – flyget var nu på allvar introducerat i Sverige!

*
Den 16 oktober 1910 flög ingenjören Hjalmar Nyrop det första svenskbyggda flygplanet, hans eget Nyrop 1, på Ljungbyhed i Skåne.


Flyget som första svensk flög i Sverige 1910
Info:

Missa inte Ljungbyhed flygshow Söndagen den 5 September, en upplevelse du kommer att minnas länge!


J29F Tunnan,  Foto: Jan Jorgensson

En av världens äldsta flygplatser!
Ljungbyhed är en av världens äldsta flygplatser, där flygtrafik har bedrivits sedan 1910. Idag är det en av Sveriges mest aktiva flygplatser, i antalet flygrörelser räknat, och en av få flygplatser som kan bedriva en flygverksamhet på över 100 000 flygrörelser per år.


Foto: Joakim Westh

För information om; Entre/Program, boende, vägbeskrivning med mera, besök hemsidan nedan..


Foto: Joakim Westh

Kontakt:

Ljungbyhed Park AB
Thulinvägen 5
260 70 Ljungbyhed
Telefon: 0435-44 00 10

Mer information: http://www.ljungbyhedflygshow.se