Gozo på  Malta är känd som en stillsam tillflyktsort där man kan byta tempo och miljö. Charmen med Maltas systerö visar sig omedelbart: den är grönare, lantligare och mindre, med en livsrytm som bestäms av årstiderna, fisket och jordbruket.

Gozo är genomsyrat av myter och påstås vara den legendariska Kalypsos ö i Homeros Odysséen – en fridfull, mystisk avkrok. Landsbygden är beströdd med barockkyrkor och gamla bondgårdar i sten.

Gozos karga landskap och fantastiska kustlinje väntar på att utforskas, med några av Medelhavet bästa dykplatser.


Gozo – Fungus rock & Cliffs,   Photo: MTA / Clive Vella

Ön är dessutom fullt utrustad med historiska platser, fort och häpnadsväckande panoraman, samt en av ögruppens bäst bevarade förhistoriska tempel, Ggantija.

Gozo har också sitt eget utbud av nöjesliv och kultur, med bland annat flera utmärkta restauranger.


Gozo – Xewkija dome Aerial View,   Photo: MTA / Clive Vella

Gozo betyder ”glädje” på kastilianska, och detta är den näst största ön i ögruppen Malta, med ungefär 29 000 invånare.

Trots att endast ett fem kilometer brett sund skiljer Gozo från Malta, är de båda öarna mycket olika. Ön är lika stor som en tredjedel av Malta, lantligare och enklare med en kultur och en livsstil som har sina rötter i fiske och i primitiva herde- och jordbruksaktiviteter.


Gozo – Sheep Herder,   Photo: MTA / Clive Vella
Gozo utstrålar en avslappnad livsrytm och är den perfekta, avskilda tillflyktsorten, och eftersom den bara ligger omkring 20 minuter från Malta med färja, kan man lätt ta en tur dit även för en mycket kort vistelse.

Livet på Gozo var hårt under mer än två årtusenden, eftersom ön låg oskyddad för förbipasserande pirater i mycket högre grad än Malta med sina naturliga hamnar och försvar.

Under medeltiden och en bit in på riddarnas regeringstid härjades ön regelbundet av berbiska korsarer och saracener. År 1551 genomförde saracenerna en katastrofal plundring och tog nästan hela befolkningen som slavar.


Gozo – View of Xewkija Dome,     Photo: MTA / Clive Vella

Ön återhämtade sig aldrig riktigt från detta, och den var underbefolkad under många århundraden tills riddarna kom och det medeltida citadellet (i Victoria, eller Rabat) återförstärktes och Gozoborna började våga sig ner mot resten av ön.

Gozo och dess invånare har sin egen, speciella karaktär och identitet, med märkbart annorlunda livsstilar, accenter och dialekter. Gozoborna är kända för sitt vänliga sätt och sin gästfrihet, och de gör sig gärna besvär för att peka ut vägen eller hjälpa en besökare att hitta rätt.

Festligheter och karnevaler på Gozo har också en annan känsla än på Malta. Karnevalen i byn Nadur är präglad av svart humor, helt olikt de gladare motsvarigheterna på annat håll.

Gozos verkliga skönhet, bortsett från de häpnadsväckande havsvyerna och inlandet, finns i byarna. Här tycks tiden verkligen stå stilla. Lokalbefolkningen värdesätter friden, och byarna är stillsamma och en underbar frist från vardagens prövningar och vedermödor för en besökare.


Gozo – Taking it easy, Photo: MTA / Clive Vella

Barerna i byarna öppnar tidigt för att betjäna dem som stiger upp tidigt och går i morgonmässan, och stänger relativt sent på kvällen så att lokalbefolkningen och besökarna får sina sociala behov tillgodosedda. Dessa vattenhål har förblivit oförändrade under flera årtionden, och det enda som tyder på att tiden går är maten och drycken som bjuds ut på de kraftiga hyllorna och i de edvardianska glasmontrarna.

Alla vägar på Gozo bär till Victoria, även känt som Rabat, där det befästa citadellet står uppe på en höjd.

Victoria är inte bara Gozos hjärta rent geografiskt, utan det är också centrum för dess vardagsaktiviteter. Här blandas jäktet på marknaden och i affärerna med en avkopplande och sällskaplig stämning. Det är en utmärkt plats om man vill studera hur öborna lever, särskilt när den stora marknadsplatsen, It-Tokk, vaknar till.

Staden har också ett alldeles eget blomstrande kulturellt liv med några speciella attraktioner, som opera och hästkapplöpningar längs huvudgatan när det är festivaldagar.

Ön har gott om restauranger med god och varierande mat. Förutom de restauranger och kaféer som serverar lokala rätter och europeisk mat, finns det även temarestauranger, som kinesiska och indiska restauranger.

Det vimlar av restauranger i Rabat, Mgarr, fiskebyarna Marsalforn och Xlendi och på flera andra platser.

Man behöver inte vara rädd för att gå ute om kvällarna. Känslan av trygghet och säkerhet är påtaglig eftersom lokalbefolkningen är stolt över den totala frånvaron av rån och den nästan icke-existerande förekomsten av stöld.

Boende

Vill pröva på bylivet, hyr en villa eller en bondgård, och vill du pröva på lyx, så hyr en med pool. Övrigt boende finns från lyxhotell till lägenheter med självhushållning. Havsutsikt är aldrig svårt att hitta på Gozo, oavsett var du väljer att bo.


Gozo – View of Cliffs,     Photo: MTA / Clive Vella

Mer information: http://www.visitmalta.com