Det har gått tio år sedan Öresundsbron öppnade för trafik. Och det har hänt mycket under de gångna åren, sedan de första bilarna rullade som pärlor på en tråd för första gången över den fasta förbindelsen en stjärnklar sommarnatt.


Vacker bild av Öresundsbron i solnedgången.  © Foto, Mikael Hansson

När Öresundsbron firar sin tioåriga födelsedag den1 juli har bommarna på betalstationen på Lernacken gått upp 51 miljoner gånger och låtit lika många bilar passera. På brons nedre plan har 76 miljoner tågresenärer rest över Öresund. Totalt har 194 miljoner resenärer fram tills nu njutit av att snabbt kunna ta sig över Öresund, antingen med bil eller tåg.

Det är som om hela den svenska och danska befolkningen har korsat Öresund 13 gånger eller att befolkningen i Öresundsregionen har besökt den andra sidan 52 gånger under de senaste tio åren. Alla är inte lika aktiva resenärer – en del åker aldrig till den andra sidan sundet medan andra upplever Öresund dagligen, när de reser till och från arbetet.

Men en sak har alla resenärer gemensamt – de har varit med och utvecklat Öresundsregionen till det den är idag!

Läs mer om Öresundsbron och regionen här; http://se.oresundsbron.com