Bokbordets 20-årsjubileum

I år är det 20 år sedan det första bokbordet gick av stapeln!


Foto: Karin Nilsson

Bland mer än 500 bord i dubbla rader kan bokälskare hitta nya, gamla, oupptäckta, billiga och älskade böcker och möta mängder av författare, organisationer, litterära sällskap, förlag, antikvariat och lyssna på musikframträdanden och författare.

Drottninggatan, 15/8 kl 11-18

Detta händer;
I TANKARNAS TRÄDGÅRD
Författarsamtal
För tionde året i rad bjuder Världens längsta bokbord på författarprogram i trädgården vid Rydbergs bar, där vi möter Alexandra och Alexander Ahndoril alias Lars Kepler, och en rad andra intressanta författare som berättar om sina böcker och sitt skrivande.

LANDSKAMP I SERIETECKNING
Bland bokborden på Drottningatan blir det även serieteckning med konstnärsgrupperna Telefon till chefen och Smittekilde. Vi får bevittna både snabbteckning och hur man låter berättelser växa fram. Detta når framåt eftermiddagen ett stort crescendo när Sverige och Danmarks möts i en Landskamp i serieteckning med delmoment som stafetteckning och seriebattle.

WALKS
Kulturfestivalens uppskattade stadsvandringar har pågatt under hela veckan och avslutar under söndagen i litteraturens tecken när vi följer våra mest älskade stockholmsförfattares fotspår.

Litterär vandring i P A Fogelströms fotspår
Vandring i Per Anders Fogelströms Stockholm tillsammans med Birgit Peters. Vandringen börjar vid Sofia skola och bygger på boken ”Mina drömmars stad” som kom ut för femtio år sedan.

MAXAT FÖR MINI
Kulturfestivalens egen barnfestival har tidigare under veckan huserat på Strömmparterren vid Norrbro men flyttar på söndagen in till bokbordet på Drottningatan.

Med hjälp av färg, penslar, duk och den egna kreativiteten målar vi tillsammans med konstnären Jakob Fogelquist i Action Painting och Cecilia Löfström berättar klassiska sagor av den danske sagoförfattaren H. C. Andersen med musik och sång.

Festivalen hela veckan ? Fri entré!
Klicka på rubriken för varje område för att läsa om programmet.

Gustav Adolfs torg (GAT)
Festivalens största scen bjuder på fem späckade helkvällar med stjärnglans, musikaliska himlar runt hörnet och stans vackraste utsikt. Lisa Nilsson 10/8 kl 20.00, Män som hatar kvinnor ? filmmusiken 10/8 kl 22.00, Lise&Gertrud 11/8 kl 20.00, Efterklang & Radiosymfonikerna 11/8 kl 21.30, Simone Moreno 12/8 kl 20.00, Calle Real 12/8 kl 21.30, Cirkus Cirkörs cirkuspartaj 13/8 kl 19.00, Gypsy Queens & Kings 13/8 kl 20.00, Frédéric Galliano & Kuduro Sound System 13/8 kl 22.30, Cornelishyllning 14/8 kl 20.00.

Maxat för mini
Barnområdet öppet varje dag 11.00?18.00 på Strömparterren. Maxat med skoj för minimänniskor.
Brunkebergstorg?Festivalens lugna vattenhål med skön jazz, soul, blues, singersongwriters, nuevo tango, schlager, folkmusik, nostalgi, barock och romantik tis?lör kl 12.00?23.00

Roskildescenen
Nya heta danska band möter dito svenska. Restaurang med stor servering framför scenen, Roskilde Recycle grönaste hänget i stan, konstvägg som växer under veckan. Tis?tors kl 15.00?22.30, fre?lör kl 15.00?01.00.

Sergels torg
Festivalens pulsåder Plattan ? vårt intensivt myllrande kaos. Gospel, eldslukarröj, jazz, orkestrar, cirkus, marknad stand up, pop, samtal och fullmatad marknad. Tis?lör kl 11.00?23.00.

KulturhusTaket
Danmark i ord och på duk. Samtal varje kväll kl 19.00 och film kl 21.00. Möt arkitekter, författare, festivalpionjärer, filmproducenter och skådespelare.

Kulturhuset
Kulturstockholm får ett lyft på fler sätt än bara festivalen. Kulturhusets nya våning Plattan invigs samtidigt som kulturfestivalen och huset sprudlar av aktivitet hela festivalveckan. Festivalöppet tis?fre kl 8.00?21.00, lör?sön kl 11.00?16.00.

Walks
Stadsvandringar på festivalvis. Botanisera bland betongblommor, brottslingar, snus, blåsljus och lär känna en patriot ? i år klimatpatrioten Pär Holmgren.(Platsbiljett 20 kr)

La Clique
Vårt internationella gästspel, kritikerrosad nummervarité, burlesque extravaganza. Varje kväll kl 21.00 på Tyrol. Biljettbelagt.

Läs mer på http://kulturfestivalen.stockholm.se/