Blir man turist där eller, höhö… Det är en av de vanligaste kommentarerna som jag har fått höra sedan jag började på Linnéuniversitetets turismprogram i Kalmar för två år sen. Både ja och nej skulle nog svaret bli om man svarar på frågan eftersom jag då och då under hela mitt liv varit turist men under utbildningen har inspirationen och suget efter att resa bara ökat vilket får mig att försöka turista allt oftare.


En av Kalmars turistattraktioner, Kalmar Slott. Foto: Hanna Svensson

Turismprogrammet är en treårig kandidatutbildning och jag har valt att ta min examen i turismvetenskap men det finns också möjlighet att inrikta sig på kulturgeografi eller företagsekonomi för den som hellre vill det. Under utbildningen lär vi oss hur turismnäringen fungerar, hur resandet ser ut i världen och hur trenderna förändras. Turismindustrin är en av de snabbast växande industrierna i världen och turismprogrammet ger mig en chans att ta del av den utvecklingen.

Vi får ett eget partnerföretag under de tre åren, åker på studieresor, kan välja att läsa en praktikkurs och även ta möjligheten att studera en termin utomlands vid ett partneruniversitet. Jag tillbringade vårterminen 2010 på ”IFT, Institute For Tourism Studies” i Macau, Kina. Det var en oerhört spännande, lärorik och annorlunda upplevelse som jag alltid kommer ha med mig.


Utanför skolan i Macau. Foto: Maria Strand

Efter hemkomsten från Macau återstår nu ett sista år på turismprogrammet och förberedelserna för c-uppsats och eventuell praktik har satt igång med full kraft för oss allihop. När sommaren kommer nästa gång är jag och mina klasskompisar nyutexaminerade studenter som är redo för nya utmaningar och jag tror mig kunna lova att när vi är turister nästa gång är det med lite andra, mer erfarna ögon än tre år tidigare.

/Maria Strand, student vid Turismprogrammet, Linnéuniversitetet Kalmar

Läs mer här på Turismprogrammets hemsida; http://lnu.se/utbildning/program/EGTUR