DET HÄR ÄR VIT JUL

Visste du att var tionde barn känner oro inför julen? Inte för att tomten ska ge fel julklappar. Utan för att han vinglar så konstigt.

Alkoholkonsumtionen är i dag hög bland vuxna runt om i landet. Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Ännu fler barn känner obehag under julen. Barn till normaldrickande föräldrar. För när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt, då står inte längre julen för en trygg gemenskap.

Vi vill göra skillnad – vill du?

Vi vill få fler vuxna att avstå alkohol under julhelgen och genomför även en rad alkoholfria aktiviteter för barn och ungdomar runt om i landet.

Läs mer här! http://www.vitjul.se

Hjälp Tomten så att alla barn får en glädjerik Jul! Det är de värda!

HÄLFTEN AV KOMMUNERNA STRUNTAR I BARNEN I JUL

”De glömda barnen” är extra utsatta när samhället tar julledigt. Trots det kommer bara hälften av landets kommuner att ordna alternativ för barn och unga under jullovet.

En enkätundersökning i landets samtliga kommuner, genomförd av IOGT-NTO-rörelsens kampanj Vit Jul, visar att många kommuner stänger all verksamhet under jullovet. Det betyder att många barn i utsatta miljöer inte har någonstans att ta vägen, då de behöver det som mest.

– I Sverige finns det 385 000 barn som lever i hem med riskbruk och de här barnen är extra utsatta under jullovet då skola, ungdomsgårdar och annan verksamhet har uppehåll, säger Christer Wik, vice ordförande i IOGT-NTOs Juniorförbund Junis.

Enkätundersökningen visar att 49 % av de svarande kommunerna inte tänker anordna aktiviteter under jullovet och många anger ”att de inte ser ett behov” som skäl.

– Att så många kommuner inte ser barnens behov är ledsamt. Det tyder på en stor okunskap om barns och ungas villkor. Alla barn har rätt till fina julminnen och något att dela med sina klasskamrater, vare sig man upplever det med familjen eller andra, säger Christer Wik.