På internationella kvinnodagen den 8 mars öppnar Fotografiska en av nutidens mest gripande, dokumentära fotoutställningar, Intended Consequences av Jonathan Torgovnik. 1994 mördades en miljon tutsier i Rwanda av hutunationalistiska milisgrupper. Ett ofattbart folkmord och ett sår i världens historia. Förutom sorg och död finns skador som går långt djupare än dödstalen. Mellan 250 000 och 500 000 våldtäkter av kvinnor och flickor genomfördes systematiskt som en del av krigsföringen. Uppskattningsvis har 20 000 barn fötts som ett resultat av övergreppen. Många av dem bär på HIV/AIDS.


Josette with her son Thomas, Foto © Jonathan Torgovnik.

Fotojournalisten Jonathan Torgovnik låter i sin utställning några av offren från de brutala folkmorden i Rwanda berätta sin egen, unika historia.

30 intervjuer med tillhörande fotografier ger en obeskrivlig bild av en verklighet där kvinnor under tortyr våldtagits och sedan med skam tvingats föda och fostra sina oönskade barn.

Utställningsperiod: 8 mars – 3 maj 2011. 5 kronor av inträdet under utställningsperioden för Intended Consequences går till Rädda Barnen.

Internationella publikationer, bland andra Newsweek, Aperture, GEO, The Sunday Times Magazine, Stern, Paris Match och Mother Jones. Sedan 2005 är Torgovnik kontrakterad fotograf för Newsweek och ingår i fakulteten vid The International Center of Photography School i New York. Torgovnik har även publicerat två böcker; Bollywood Dreams (Phaidon, 2003) och Intended Consequences: Rwandan Children Born of Rape (Aperture, 2009).

– Intended Consequences är dokumentärt foto när det är som allra bäst och gör skillnad. Utställningen och boken har givit ett av världens största sår ett ansikte, kvinnorna och deras barn, vilket gör att människor reagerar och förhoppningsvis agerar, säger Jan Broman, grundare Fotografiska.

Aperture, en icke-vinstdrivande organisation dedikerad till fotografi, har organiserat denna resande utställning och producerat den tillhörande publikationen.

Berättat av Jonathan Torgovnik

”Under vår tid i Rwanda, träffade vi Odette, en kvinna som utsattes för brutala våldtäkter under folkmorden i Rwanda och blev smittad av HIV/AIDS. Det var den starkaste och mest gripande intervjun jag någonsin upplevt. Odette berättade om hur hela hennes familj hade dödats och beskrev, i detalj, om övergreppen hon utsatts för. Hon berättade också att hon blev gravid under de många våldtäkter hon fick utstå och bar på en pojke. Hennes skrämmande berättelse fick mig att återvända till Rwanda, med siktet inställt på det personliga uppdraget att dokumentera historierna som Odette och kvinnor i samma situation har att berätta och dela dem med världssamfundet.

Genom lokala, icke-statliga organisationer fick jag informationen att cirka tjugotusen barn föddes som resultat av våldtäkterna under folkmorden. Under de senaste tre åren har jag återvänt till Rwanda flera gånger och fått reda på mer detaljerad information om de fruktansvärda brott som begåtts gentemot mödrarna till dessa barn.

Samtliga av de 31 intervjuerna (Fotografiska visar 30) hölls privat i kvinnornas hem. Trots att jag visste vad dessa berättelser kunde innehålla så var det omöjligt att förbereda sig på det jag skulle få höra. De flesta av dem hade inte berättat om sina upplevelser för vare sig barnen eller sin omgivning, men för varje intervju ökade antalet intima detaljer om lidandet och de dagliga utmaningar som kvinnorna kämpar med som en konsekvens av brutaliteten. De förstod varför jag var där, och de ville berätta sin historia.

Dessa mödrar har genomlevt den mest avskyvärda tortyren en människa kan utstå, och följderna innebär en ständig kamp mot trauman på många olika plan. Jag beundrar deras ihärdighet och mod; de är tveklöst de starkaste personerna jag någonsin har träffat.

Dessvärre så möter offer för sexuella övergrepp, i Kongo, Darfur och världen över, liknande utmaningar. Min största förhoppning är att dessa berättelser och bilderna av kvinnorna och barnen i denna utställning, ska inspirera människor till handling och verka för att liknande våldsakter inte händer igen och att dessa familjer får en ljusare framtid.”

Om folkmorden i Rwanda:

Folkmordet i Rwanda kallas det folkmord på cirka 800 000 tutsier och moderata hutuer (de hutuer som ansågs skydda tutsier eller samarbeta med tutsigerillan) i Rwanda 1994. De ansvariga för detta brott mot mänskligheten var främst den hutunationalistiska statsmakten, ledd av det kristdemokratiska regeringspartiet, och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären.
Stockholm, Februari 2011

Öppettider

Fotografiska; 10.00–21.00, alla dagar i veckan

Fotografiska Galleriet; 10.00-19.00, alla dagar i veckan

Adress; Stora Tullhuset, Stadsgårdshamnen 22, Stockholm

Entré; Vuxna: 95 kr, Barn under 12 år: Fri entré, Studenter/Pensionärer: 70 kr

Hemsidan; http://fotografiska.eu/

KARTA:

[mappress mapid=”20″]