ActionAid är en internationell organisation som i över 35 år har bekämpat fattigdom och orättvisa. I alla projekt och kampanjer har vi alltid störst fokus på att stödja fattiga och utsatta kvinnor och flickor. I maj 2006 öppnade ActionAid ett kontor i Sverige.

Nu har Agonza och Margaret i Uganda en karriär som biodlare!

Agonza Florence, Margaret Kazaire och Rashida Monday från Uganda är numera biodlare. Genom ActionAid har kvinnorna fått bikupor, skyddskläder och utbildning för att kunna starta biodling och därmed lyfta sig ur fattigdom. Honungen ger kvinnorna inte bara intäkter, utan också en starkare ställning i samhället.

Agonza berättar:

– Med pengarna från försäljningen av honungen har jag och min man kunnat bygga klart vårt hus och betalat våra barns skolavgifter. Dessutom har jag investerat i nya bikupor så att verksamheten kan växa sig större i framtiden.

Utöver att sälja honungen används den även i hushållet, eftersom socker är väldigt dyrt på marknaden. Bina gör dessutom nytta i trädgården eftersom de hjälper till med pollineringen.

Margaret betonar hur viktigt det är att man med ActionAid och biodlarföreningen BOMIDOs stöd har visat att kvinnor faktiskt också kan arbeta med biodling. Hon är, liksom Agonza och Rashida, övertygade om att de kommer att kunna öka produktionen i framtiden och attrahera nya marknader.

– Vår honung är väldigt bra, den är helt och håller biodynamisk och 100 procent naturlig, menar Margaret.

ActionAid hjälper fattiga kvinnor och deras familjer att hitta hållbara vägar att ta sig ur fattigdom.Ett sätt är att hjälpa kvinnor att starta biodlingar. På så sätt får de både möjlighet till försörjning och även ett sätt att stärka sin röst i samhället.

Att bli biodlare är en väg att gå, något som Agonza, Margaret och Rashida är mycket nöjda med.

– Nu utvinner jag 60 liter honung två gånger om året. Vi ser framför oss hur produktionen kommer att öka till flera ton. Det här är bara början på våra biodlarkarriärer, säger Agonza.

Läs mer här på Actionaids hemsida; http://www.actionaid.se/