Fotografiska 25 mars – 12 juni 2011

Albert Watsons bildvärld sträcker sig över alla genrer och tekniker och har gjort den enögde fotografen till en av historiens största. På Fotografiska visas nu för första gången i Sverige ett retrospektiv över Watsons konstnärskap i en tät och intensiv utställning med 120 bilder. En både intim och svulstig presentation av en världsfotografs liv och verk. Unika bilder som format vår syn på mode, kommersialism, kändisar, foto och musik under fyra decennier.

Albert Watson har fotograferat allt från glamourösa porträtt av Naomi Campbell, Mick Jagger och Jack Nicholson till dokumentära omvärldsskildringar i böcker om Marocko och Las Vegas. Från färg till svartvitt. Från dödsdömda fångar i Louisiana till annonskampanjer för Chanel och Levi’s. Inkonsekvensen är konsekvensen i Albert Watsons livsverk. Både i val av projekt som fotoobjekt.

Den skotske fotografen föddes 1942 och har i dag mer än 200 Vogueomslag och 650 reklamkampanjer bakom sig. Han slog igenom 1973 med ett svartvitt porträtt av regissören Alfred Hitchcock som håller i en nackad gås, fotograferad för en julutgåva av modetidningen Harper’s Bazaar. Bilden symboliserar med skärpa fotografens porträttfilosofi ”the bigger the personality, the simpler the photo”.

– Inför utställningen i Stockholm vill jag att besökarna ska bli överraskade. Det blir en stökig men spännande presentation av mitt liv som fotograf, helt i avsaknad av någon kronologisk ordning, berättar Albert Watson.

För den bredare publiken blev Watson ett namn med boken ”Cyclops” (namnet syftar till att han saknar synen på ena ögat). Den släpptes 1997 och imponerar med sin detaljkänsla och tekniska perfektion.

Vid sidan av Hitchcockporträttet är bilden av en ung Kate Moss, en av Watsons mest legendariska. Moss plåtades för tyska Vogue, naken på ett hustak, i början av sin karriär, bara 17 år gammal. Bilden togs i naturligt ljus i Marrakech 1993.

År 2007 såldes bilden för 100 000 dollar på auktion på Christie’s i London. Utställningen på Fotografiska är ett retrospektiv av Albert Watsons klassiska porträtt, landskapsbilder och hans färgstarka modebilder.

– Watsons fotokonst står oss nära. Redan som ung fascinerades jag av Watsons säregna och omfattande bildvärld. Vi har fört samtal om en stor retrospektiv utställning här på Fotografiska från den dagen vi startade. Jag är mycket glad att vi nu visar Alberts livsverk, säger Jan Broman, grundare Fotografiska.

 

Om Albert Watson

Watson är född och uppväxt i Edinburgh, Scotland. Han studerade sedan grafisk design i Dundee och film och TV på Royal College of Art i London. 1970 flyttade han till Los Angeles med sin fru som fått ett jobb som lågstadielärare. Det var här han började foto, mest som en hobby. Något år senare träffade han en AD på Max Factor som erbjöd honom att göra ett testjobb vilket slutade med att företaget köpte två bilder. Efter en tid fick både amerikanska och europeiska modetidningar upp ögonen för Alberts säregna stil. Snart hade han jobb för Mademoiselle, GQ och Harper’s Bazaar.

När han 1976 fick sitt första uppdrag för Vogue och senare samma år bestämde sig för att flytta till New York tog hans karriär fart på riktigt. Under fyra decennier har han fotograferat över 200 Vougeomslag.

Vid sidan av de kommersiella uppdragen har Watson alltid ägnat mycket tid åt sina privata fotoprojekt. Han har publicerat fem fotoböcker: ”Cyclops” (1994), ”Maroc” (1998) och en retrospektiv bok kallad ”Albert Watson” (1997). Under 2010 utkom en bok om Watsons Las Vegas-projekt, ”Strip Search” samt en modebok, ”UFO: Unified Fashion Objectives”.

Fotoindustrins bibel Photo District News har utsett Watson till en av de tjugo mest inflytelserika fotograferna någonsin. Han har vunnit mängder med priser och utmärkelser (exempel är en Lucie, en Grammy och tre Andys) och har haft soloutställningar på några av världens mest framstående museer (exempelvis Galleria d’Arte Moderna i Milano, Kunst Haus Wien, och FotoMuseum i Antwerpen).

Curator av Albert Watson-utställningen på Fotografiska är Maria Patomella.

Öppettider

Fotografiska

10.00–21.00, alla dagar i veckan

Fotografiska Galleriet

10.00-19.00, alla dagar i veckan

Adress: Stora Tullhuset, Stadsgårdshamnen 22, Stockholm

Entré: Ordinarie: 110 kr, Barn under 12 år: Fri entré, Studenter/Pensionärer: 80 kr

Läs mer på hemsidan; http://fotografiska.eu/