Jag heter Camilla och är en 27-årig tjej som under hela min tonårstid tillbringade somrarna på Malta. Mitt första minne från Malta är när jag åkte ner på språkresa – 14 år gammal, blyg och och jag åkte ensam utomlands för första gången i mitt liv.


Camilla driver företaget Sunny Malta

Denna resa blev första steget till den jag har blivit idag. En ung, självsäker kvinna som nu har ett eget företag, Sunny Malta, som förmedlar äventyrsutflykter på den bästa ön i hela världen – Malta.

När jag besökte Malta 2004 hade jag redan tankar på att starta min resefirma. Jag fick möjligheten att gratis testa dykning, något jag aldrig hade haft i åtanke.

Sedan den sekund jag hamnade under vattenytan var det kört – jag var fast! Då och där bestämde jag mig. Jag ska arbeta med dykning och Malta, den kombinationen – inget annat! För de två sakerna är det bästa för mig och tillsammans är de oslagbara.

Malta är det bästa stället i Europa när det gäller dykning. Det är otroliga siktförhållanden och djurlivet är rikt. Det tar dessutom endast 3½ timme med flyg och priserna ligger lågt.

Vart ska man dyka om tiden är knapp? Här kommer min top 3 lista när det gäller dykplatser på underbara medelhavsön Malta.

1. Dwejra, Blue Hole
Denna dykplats nås från land och ligger på grannön Gozo, som tillhör Malta. Blue hole är ett geologiskt runt hål som är som en grotta där själva taket har kollapsat. Här har du extremt häftiga ljuseffekter och klarblått vatten. Maxdjup ligger på runt 25m men går du lite länge ut kan du gå ner så mycket som till 50m.


Camilla dyker i Blue Hole

Se filmen om Blue Hole nedan.

 

2. Rozi
Bogserbåten Rozi sänktes som konstgjort rev 1992 och idag ligger hon på vit sandbotten på ca. 35 meters djup. Bredvid henne hittar ni ett fantastiskt fint rev. Detta är absolut ett av Maltas bästa dyk eftersom sikten är toppen och det faktum att det finns så mycket fisk på platsen. Barrakudastim är inte ovanligt…

3. Santa Maria Caves
Båtdyk i grottliknande miljö. Santa Maria Caves är ett populärt dykresemål på lilla ön Comino där man även kan bada i Blue Lagoon efteråt. Det är otroligt vackra grottor och mitt i dyket kan man stiga uppåt och hitta luftfickor som är upplysta av solljus som speglas. Här finns ett rikt djurliv. Bl.a. bläckfisk, moränor, groupies och massor med andra småfisk. Ett avkopplande och grunt dyk helt enkelt!

Dykning är något du inte får missa under ditt Maltabesök! 🙂

Läs mer på Camillas hemsida; http://www.sunnymalta.se