Sarek är en nationalpark som ligger i Jokkmokk, Lappland. Sareks nationalpark bjuder på Sveriges mest dramatiska och minst påverkade landskap, med spetsiga fjäll, mäktiga glaciärer, djupa dalar och vilt forsande vattendrag.

Inget annat område i Europa har lika stora kvalitéer av samtidigt obruten och monumental vildmark. Sareks nationalpark grundades redan år 1909 och är Sveriges största högfjällsområde. Kungsleden, som är en mycket populär fjällvandringsled, passerar precis bredvid Sareks nationalpark, och parken gränsar även till två andra nationalparker: Padjelanta nationalpark i väster, och Stora Sjöfallet i öster.

Sarek är en av Sveriges största fjällresmål. Nationalparken Sarek saknar vandringsleder och övernattningsstugor och är en utmaning för dig som gillar vildmark. Det är dock inte en bra destionation för nybörjare, som inte har fjällvana.

Naturen i Sarek domineras av de många bergstopparna, mer än 200 fjäll är mer än 1 800 meter höga. Vackraste platsen att börja vandringen är Aktse – porten till Sarek.

Det finns även flera glaciärer i Sarek. Dessa är inte med internationella mått mätt särskilt stora, men i Sverige är de unika!

Sevärdheter: Högfjällslandskapet med dess vassa toppar, glaciärer och trånga dalgångar, djurlivet samt deltaområdena i Rapaselet och Rapadeltat.

Areal: 197 000 hektar.

Inrättad: 1909.

Läge: Öster om riksgränsen i Jokkmokks kommun, Norrbottens län.

Färdtips: Kungsleden går förbi parken i öster. Du kan vandra från Kvikkjokk i söder längs Tarradalen, eller från Saltoluokta i norr. Från Ritsem norr om Akkajaure kan du åka båt till Sareks norra del. Sarek kräver viss fjällvana på grund av svår terräng, snabbt skiftande väder och avsaknad av stugor för turister. Endast ett fåtal broar finns och att vada över vattendrag kan medföra problem. Regn eller varmt väder, som påskyndar glaciärernas avsmältning, kan ge dramatiskt ökad vattenföring. Vintertid är risken stor för laviner och snöstormar.

Läs mer om Sarek här och få bra tips och råd om att vandra i Sarek! 

KARTA

[mappress mapid=”33″]