UNESCO-världsarvet Røros


Foto: Johan Berge/www.visitnorway.com

Røros blev i november förra året utsedd till världens bästa destination på “Virgin Holidays Responsible Tourism Award”. Ett prestigefyllt pris som delades ut under branschmässan World Travel Market i London. Røros blev nominerad tack vare just satsningen på en bärkraftig destinationsutveckling.

Destinasjon Røros var dessutom en av tre finalister i den internationellt uppmärksammade tävlingen ”Tourism for Tomorrow”, som arrangeras av World Travel & Tourism Council (WTTC). Detta med anledning av destinationens arbete med hållbar turism ur både sociala, kulturella, miljömässiga och ekonomiska förhållanden.

Den drygt 300 år gamla gruvorten ligger precis vid norska gränsen intill Härjedalen och är ett levande kulturminne med goda möjligheter till vandring och cykel sommartid, samt längd- och turskidåkning i väl preparerade spår under vinterhalvåret. Røros finns även med på UNESCOs världsarvslista, och är en av Europas äldsta trähusstäder.

Här finns ett charmigt centrum med små butiker, konsthantverkare och restauranger.

I februari varje år slår staden dessutom upp dörrarna för Rørosmartnan, Nordens största vintermarknad med härligt folkliv, handel, kultur och traditioner.

Under vintersäsongen, fram till mitten av april, går det direktflyg till Røros från både Stockholm-Arlanda och Trollhättan. Fler utmärkelser och priser för Røros:

1991: Røros var Norges bidrag till tävlingen «Europas mest välbevarade by».

1995: European Grand Prix – första pris i kategorien för «Miljö och Turism».

2009: Norsk pilot i projektet «Bärkraftigt resieliv 2015».

Läs mer om Røros här på Hittaupplevelse.se

För mer information; www.roros.no eller www.trondelag.com