Vad skulle du göra om du hade en stark längtan att få vara mer ute i naturen? Gunnika Isaksson Lutteman bestämde sig för att viga ett helt år till äventyr.

Varje helg under 2011 begav hon sig ut på ett litet äventyr med stor upplevelse. Allt som allt 52 olika äventyr, och projektet fick namnet 52 adventures. Drivkraften har varit, förutom att vistas mer i naturen, att inspirera andra och visa att äventyr inte behöver vara så komplicerat. Läs hennes egen berättelse om året här.
Text: Gunnika Isaksson-Lutteman Foto: Tomas Almbo

Kajaktur med eftertanke
Jag tar ett djupt andetag för att insupa lugnet som råder på den spegelblanka fjärden. Det är sommarhetta i luften fast maj precis har börjat. När jag skjuter ut kajaken från land lägger sig min trogne följeslagare, Äventyrshunden, tillrätta i knät och tar in dofterna av det 21:a äventyret för året.

Denna helg är det kajakpaddling i Stockholms skärgård som står på äventyrsschemat. Jag glider fram utan minsta ansträngning och tankarna får fritt spelrum. Jag tänker tillbaka på vintern som gått. På de äventyr jag upplevt under årets kalla årstid.

På Mälarens is smekte långfärdsskridskorna ytan i fridfulla skär. Härliga telemarkssvängarna nedför Sveriges sydligaste glaciär Helags har etsat sig fast i minnet. Skidåkningen i Åre, Funäsdalen och Vemdalen lockar till ett leende på läpparna. På Göta Kanal bar skridskorna mig lätt ända fram till kanalens början eller slut i Mem.

Några änder flaxar upp från vassen och jag väcks ur mina tankar. Ett gult sjöodjur i plast guppar vid en brygga. Hungern gör sig påmind och på en holme med knotiga tallar slår jag nattläger, men innan det är dags att krypa in i tältet strosar jag över ön ackompanjerad av ugglornas hoande i skymningen.

Magi i vardagen
Egentligen är inte äventyren var för sig någon större utmaning, det har mer handlat om att krydda vardagen med guldklimpar. De flesta av äventyrshelgerna jag gjort är ganska enkla, men i de tillsynes mest banala ögonblicken pockar naturens egen magi på uppmärksamhet.

Stjärnskådning liggandes på rygg i varm sand på Gotska Sandön. Skitsnack med goda vänner kring en sprakande eld. Lyckoruset som infinner sig när mountainbiken dansar över klipphällarna på Roslagsleden.

Utforskande i gamla hemtrakter med nya ögon och vandrarkängor på fötterna.

Adrenalinkick när rädslan för forsens starka strömmar övervinns med forskajak. Att få vakna i ett tält till måsarnas skrik.

Stolthet när första klättergreppen sitter som en smäck på Ågelberget efter långvarig frånvaro på grund av skada.

Fumlig och fnittrig pannlampevandring i nyårsnatten på Arholma. Det är magi för mig.

Den stora utmaningen med 52 adventures har varit att faktiskt kasta chipspåsen, lämna TV-soffan och bege sig ut på havet, över fjället eller in i skogen med tältet under armen och chokladtermosen i näven.

Och att göra det varenda helg i ett helt år!

Naturklassiker som gör ont
Alla äventyr har förstås inte varit guld och gröna skogar. Det hårdaste äventyret har utan tvekan varit Vasaloppet. Sämsta tänkbara uppladdning med undermålig kost, för lite träning och obefintlig sömn gjorde att loppet kändes som en enda lång uppförsbacke. Den klasssiska vandringen längs Kungsleden från Nikkaloukta till Abisko utfördes i samband med tävlingen Fjällräven Classic och var även den en enda lång plåga, men folkfesten runt omkring tävlingen gjorde att jag glömde bort smärtan. Dessutom avslutade jag min vistelse i Lappland med att cykla Rallarvägen, en upplevelse som suddade ut det mesta av skavande fötter och ömmande höfter.

En känsla av frihet
För mig handlar äventyr om att få uppleva frihet. Att få styra kosan dit näsan pekar. Stanna där det är vackert. Hitta på aktiviteter där det känns lockande. Sova där det passar. Det var precis vad jag gjorde under sommarsemestern. Med sambo och hund boddes det i bilen och vi upplevde frihet i Norges förlovade land. Norge har förstklassiska vyer att erbjuda vare sig du klättrar, surfar, vandrar, cyklar, åker glaciärskidåkning eller kryper i grottor. Visst en hel del regn får man stå ut med i Norge, men det har sin charm det med, och kamvandringen på Bessegen fick vi faktiskt uppleva i strålande sol. Och tur var väl det, för smärtan var i klass med Vasaloppet fast utan skidor på fötterna.

Att vara nyfiken
Receptet på ett lyckat äventyrsår är att vara nyfiken. Våga testa sina egna gränser och utmana sig själv utifrån den nivå man själv befinner sig på. För mig känns det känns som 52 adventures har satt standarden för resten av mitt liv. Det här är bara början.

Jag tänker fortsätta att vara ute så mycket det bara går. För det är väl ändå så att de bästa äventyren är de som faktiskt blir av.

Läs mer om Gunnikas äventyr och upplevelser på hennes blogg; Blog.52adventures.se, hemsidan; www.52adventures.se och på Facebook: www.facebook.com/52adventures

Ett stort tack till Gunnika för att du ville dela med dig av dina äventyr så här på vår blogg! 🙂
Carl Stridsberg