Tältcamping är ett mycket bra sätt för familjen att umgås och komma nära varandra på ett sätt som är svårt att uppnå i vardagen.

Men att tälta behöver inte betyda att man behöver ligga trängas om nätterna på hårda liggunderlag och gå och lägga sig samtidigt som barnen regniga dagar när det inte går sitta ute.

De som campar med bil kan i stället för traditionella tält välja ett tält med hög flera rum, ståhöjd, där det går utmärkt att äta vid bord och umgås hela familjen om dagarna oavsett väder. Att regniga kvällar byta liggunderlag och ficklampa mot uppblåsbara sängar i sovrummet och sköna stolar, bord och en ordentlig belysning i allrummet.

Här följer några tipps från GetCamping.se om hur man väljer campingtält och utrustning för campingturen. Hos GetCamping finns allt du behöver för campingturen.

Det finns en mängd familjetält och utrustning på marknaden att välja mellan här har vi listat de saker vi tycker är viktiga att tänka inför valet av tält och campingutrustning

Att välja familjetält

Tältduk

Tältduken spelar stor roll för tältets egenskaper och komfort. Det vi tycker man ska tänka på är:

1. att golvduk och ytterduk sitter ihop i hela tältet (även i allrumet/förtältet) då det gör det enklare att förvara utrustning, enklare att umgås då det regnar samt så gör det ett att det blir mindre fukt i hela tältet. Det minskar även risken för att småkryp kommer in i tältet.

2. Innertältets funktion är främst att ytterligare skydda mot kondens och fukt. Ett innertält kan gärna vara i ett mörkare tyg då det gör att det blir mindre ljust i sovrummen på morgonen.

Vad skiljer mellan dyrare och billigare tält

Dyrare familjetält har ofta en kraftigare tältduk som bättre isolerar mot värme varma dagar och kyla kalla dagar och som ”prasslar” mindre när det blåser. De har även ofta kraftigare fästen till stänger och linor som ger bättre stabilitet mot vind.

Vill man ha ett riktigt bra inneklimat bör man satsa på ett tält med en polycotton duk, dvs en duk med bomull. Polycotton är tjockare och har egenskaper som skyddar mer mot värme och dessutom slipper man den klassiska tältdoften varma dagar.

Ventilation

För att få ett bra inneklimat så bör man välja ett tält med ett ventilationssystem som är ordentligt tilltagen ventilation som går genom hela tältet.Justerbart så luftflödet går anpassa efter utetemperaturen.

Tältstänger

Tältstängernas konstruktion och material avgör även det hur tältet upplevs när det blåser. Vissa tält med stålpinnar är dessutom bockade upp mot taket vilket ger en högre takhöjd i en större del av tältet.

Allrum

Allrumet eller förtältet är det rum som ofta har såhöjd och det rum där man umgås då man är inne i tältet. Har man möjlighet bör man välja ett tält med:

1. Ett allrum som rymmer bord och stolar för hela familjen.

2. Ordetliga fönster som ger ett bättre ljus i tältet samt att det är trevligt att kunna titta ut utan att behöva öppna dörren.

3. Där golvet sitter ihop med tältduken (då slipper man såväl vatten som småkryp).

Sovrum/Innertält

Sovrumen är ofta delningsbara ifall man vill kunna dela upp familjen på nätterna. Ska man vara ute länge kan det vara bra att ta ett tält för en person extra mot sällskapet för att få extra utrymme för packning eller för att få det mindre trångbott.

Campingtillbehör

Uppblåsbar madrass eller liggunderlag

När det gäller valet mellan liggunderlag och uppblåsbara madrasser så upplever de flesta att de uppblåsbara madrasserna är skönare då de är betydligt mjukare och inte lika känsliga mot ojämnheter på marken. De tar dock lite mer plats i packningen (glöm inte att köpa till en pump).

Sovsäck/Sovsäckstäcke

Tältar man bara på sommaren är det ofta bättre med sovsäckstäcken än sovsäckar då det är enklare att hålla nere temperaturen varma nätter och då de är lite enklare att rör sig i. Det tar dock ofta mer utrymme i packningen.

Laga mat

De flesta som bara tältar på campingplatser väljer att laga all mat som behöver tillagas på campingens servicehus. Ska man laga mat vid tältet är det att rekommendera en gasolspis och helst bör man ha en bänk att ställa den på med avlastningsytor för tillbehör och ingredienser. Det finns dessutom mindre gasolspisar som går bra att använda med samma små gasbehållare som i campingkök vilket gör att de inte ta så mycket plats. Det går självklar även bra med vanliga campingkök men det är betydligt mindre bekvämt att laga maten på huk på marken. Ta även med en balja att bära disk till servicehuset i.

Att campa med barn

De flesta barn älskar att sova i tält. De flesta campingplatser erbjuder, förutom en massa andra barn, en hel del sysselsättning i form av lekplatser, badplatser och aktiviteter för barnen. För att få en så positiv upplevelse som möjligt så är det även bra att ta med sig uteleksaker/spel samt pyssel eller innespel att använda dagar med dåligt väder. Annars kan det lätt bli långtråkigt. Har man små barn där det finns risk för olyckor på nätterna kan det vara bra att välja en sovsäck som går att tvätta och gärna ta med sig en reservsovsäck eller täcke ifall att det händer en olycka.

Sammanfattning

När man ska välja tält bör man utöver storlek och utformning även tänka på hur mycket man ska tälta. Är man nybörjare eller bara ska tälta vid ett speciellt tillfälle så kan man gott välja ett något enklare tält medan ifall man vet med sig att man ska tälta under en längre period så bör man satsa på tält i högre prisklassen då komfortskillnaden i de flesta fallen är påtaglig. Men för att få en behaglig tältsemester är vår rekommendation att aldrig kompromissa på

  • En tältduk där golv och duk sitter ihop i hela tältet
  • Ordentligt tilltagen ventilation
  • Bra fönster som ger ett bra ljus inomhus

Titta gärna in på www.GetCamping.se för att hitta inspiration och utrustning för tältcampingsemestern.