Lagom till midsommar anlände tre lemurer, s k svartvit vari, till Kolmården! 🙂

De tre hannarna kommer från Furuviksparken i Gävle. Nytillskotten har nu fått ett nytt hem på en av öarna i Aparium-området på Kolmården.

– De här tre hannarna är ett välkommet tillskott till våra övriga primater och självklart kommer vi nu när de är på plats att låta dem vara ambassadörer för svartvit vari och informera om deras utsatta situation på Madagaskar, säger Rickard Andersson, operativ chef Savann/Öken/Aparium på Kolmårdens Djurpark.

Varier är de största medlemmarna i familjen lemurer och just svartvita vari är lätta att känna igen med sin lite längre, ulliga svartvita päls och tofsar vid öronen. Den svartvita varin trivs högt upp i trädtopparna och den äter nästan uteslutande frukt. En vari kan vara ganska högljudd och höras på upp till en kilometers avstånd. För att putsa den ganska långa pälsen har varin bl a en speciell tandkam som består av fram- och hörntänderna i underkäken.

Varin är akut hotad och har minskat med 80% de senaste 30 åren. Det främsta hotet är skogsskövling som leder till att livsmiljön försvinner. Varin föredrar höga gamla träd och är därför väldigt sårbar när regnskogen skövlas.

Fakta om svartvit vari:
Ordning: primater
Familj: lemurer
Livsmiljö: regnskog, östra Madagaskar
Levnadssätt: grupp
Föda: frukt, nektar, blad
Vikt: 3-4 kg
Dräktighetstid: 3-3,5 månader
Antal ungar: 2-3/kull
Livslängd: 20 år
Hotstatus: akut hotad

För mer information:

Rickard Andersson, operativ chef Savann/Öken/Aparium på Kolmårdens Djurpark, 010-708 75 83, rickard.andersson@kolmarden.com.

Hemsida: http://www.kolmarden.com/