Betsy är en 24 år gammal europeisk brunbjörn som räddades av HSPCA från ett zoo i Texas.

Björnar som har bott i fångenskap på zoo eller cirkus ges en ny chans till frihet i en skog i Karpaterna. Europeiska och asiatiska björnar som räddades från mindre bekväma zoon eller från andra anläggningar i Europa eller USA flyttas till Liberty Sanctuary i Transsylvanien. Där kan de bo och vandra fria i deras naturliga livsmiljö.


Betsy fick inte tillräckligt med vatten under tiden hon fanns på zoo i Texas, men nu är hon glad att hon har tillräckligt med forsar och tjärnar.

Peter och Gloria på Experience Transylvania är fascinerade av vilda djur och blev direkt intresserade av dessa björnars öde när de hörde om Liberty Bear Sanctuary från en kompis som arbetar på Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Hon hade själv adopterat en björn via Asociatia Milioande de Prieteni, och berättade att det var särskilt roligt eftersom man känner sig verkligen delaktig i processesen av att ta hand om naturen. Det blir så personligt: björnen har ett namn, man får se bilder på den, man får höra dennes historia och man kan till och med besöka Liberty Sanctuary och eventuellt se björnen.

De flesta björnarna som bor här är 57 europeiska brunbjörnar, men det finns även en asiatisk svartbjörn. De kommer från olika anläggningar där de bodde i fångeskap, både i Europa och i USA. Den Europeiska brunbjörnen är en av de skyddade arterna enligt The Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats i Bern. Rumänien ratificerade konventionen 1993, men först 2005 blev det olagligt att äga vilda djur och hålla dessa i fångeskap. Då deltog WSPA i projektet för att bygga Liberty Sanctuary, som en tillflykt för de björnarna som olagligt hade hållits i fångeskap i Rumänien och i andra länder.

Idag är Liberty Sanctuary sedd av många specialister som världens bästa anläggning av den sorten, tack vare sina 69 hektar frodig skog, rik i åar och tjärnar.

Alla björnar som bor här har sina dramatiska historier. Betsy, björnen som Experience Transylvania adopterade, är en europeisk brunbjörn, men hon kommer från en privat zoo i USA, där flera djur var i dåligt skick. Hon är 24 år gammal och blev räddad av HSPCA (The Houston Society for Prevention of Cruelty to Animals) tillsammans med andra Amerikanska björnar och några tigrar. De andra räddade djuren kunde hitta ett hem inom USA, men det var svårt att hitta plats för den stora gamla europeiska björnen. 2010 fick HSPCA bekräftelse från Liberty Sanctuary att det fanns plats för Betsy i den transsylvanska skogen.


Betsy flyttades till Karpaterna och hon bor lyckligt sedan dess i sällskap av en annan björnhona. I Texas fick hon aldrig tillräckligt med vatten, men nu fick hon möjlighet att bada varje dag i en tjärn i Liberty Sanctuary.

Peter och Gloria hoppas på att en dag få träffa Betsy, såklart, från ett visst avstånd.

Läs mer om Experience Transylvania här! Om deras vinresor i underbar natur med sagolika slott till exempel!