Är det några som vet hur man firar nyår så är det skottarna! I Skottland firas nyåret i dagarna fyra och Edinburghs invånare kan bland annat njuta av livliga gatufester, stora utomhuskonserter med världsartister och mäktiga ljusshower.

Varje år samlas över 100 000 festsugna och glada människor från hela världen på Edinburghs gator för att fira nyåret på världens största gatufest.

På skotska kallas nyårsfirandet för Hogmanay. De har sina rötter i gamla gaeliska traditioner då man firade vintersolståndet – den dag då dagen är som allra kortast och natten som allra längst under hela året. Numera är dock Hogmanay synonymt med årets sista dag och likaså en benämning på hela nyårsfirandet i Skottland. Firandet är omgärdat av många traditioner och gemensamt för alla traditioner är gemenskapen. Hogmanay är en riktig familjehögtid. En av anledningarna till att Hogmanay är en så stor högtid för skottarna har troligen sin bakgrund i att julen förbjöds i Skottland när presbyterianerna fick den religiösa makten i landet i och med Reformationen på 1500-talet. Eftersom julfirandet då förbjöds så började de smarttänkta skottarna då istället att fira nyår på ett rejält sätt. Det var faktiskt inte förrän på 1960-talet som skottarna började fira jul igen.

Hogmanay firas över hela Skottland, men firandet kan se lite annorlunda ut beroende på vart i landet som man befinner sig. Överallt innebär nyårsfirandet en stor fest, men det är olika seder och traditioner i olika delar av landet. En gammal Hogmanay-tradition är First-footing. Det innebär att den förste att kliva över husets tröskel på det nya året bör vara en mörkhårig man som ska önska gästerna gott nytt år och dela ut en liten gåva, oftast whiskey och bröd. Det ger lycka och framgång. En rödhårig man betyder däremot otur. En annan tradition är att direkt efter midnatt sjunga Robert Burns For Auld Lang Syne tillsammans.

Redan den 29 december samlas man i Edinburgh för ett ståtligt fackeltåg längs The Royal Mile. Dagen efter, alltså den 30 december, firas The Night Afore Fiesta, vilket är en dag som firas med skratt, musik, sång och dans. Därefter firas själva nyårsaftonen med en storslagen fest med allt från gatufest och konserter till Ceilidhs, skotska traditionella dansfester. Vid midnatt lyses hela staden upp av ett imponerande fyrverkeri.

Men firandet tar inte slut där – även på nyårsdagen fortsätter firandet med pompa och ståt. Då firas nämligen Queensferry Loony Dook och då bjuder traditionen på att Edinburghs invånare badar i the River Forth. Den andra januari brukar man dessutom hålla Hogmanay Carnival. Denna dag är alltid en röd dag i Skottland, för då behöver man få vila upp sig och sova ut efter firandet.

Om man vill uppleva Hogmanay i Edinburgh kan det vara en idé att börja söka biljetter tidigt, och kan bland annat göras genom Skyscanner.