Är en husbåt ett bra alternativ till en sommarstuga? Det beror helt på vilken typ av husbåt du väljer, hur du ska använda den och i vilket skick den är.

leboat640

Det går att köpa begagnade och äldre husbåtar från privata säljare, men då ska du helst ha erfarenhet av att äga och sköta en båt, med allt vad det innebär av arbetstimmar, reparationer, underhåll och flyttar, allt beroende på årstid.

Den största fällan och den största utgiften är utan tvekan båtens motor, vilken ska vara fungerande och genomgången om husbåten ska användas för att resa med, oavsett om det gäller dagsutflykter eller en längre husbåtssemester.

Om husbåten ska ligga förtöjd kan motorn utan problem vara helt urtagen, men är den kvar i båten och inte fungerar, ska du låta en yrkesman undersöka om det finns läckor, problem med elektriciteten eller andra möjliga dolda fel. Räkna aldrig med att kunna laga en trasig motor, det är ofta dyrare än att köpa en husbåt med en motor i bättre skick.

Renoveringsobjekt kan dra ut på tiden och riskerar att bli en besvikelse för den som inte har erfarenhet av att ha renoverat en båt eller en båtmotor. Husbåten är ett alternativ till sommarstugan för den som tycker om att ha ständigt pågående små arbeten på gång, gillar att sköta underhåll och inte har nåt emot att jobba i regn och rusk när det krävs.

Det är förvisso billigare att köpa en gammal husbåt än att köpa en stuga i skärgården, och friheten är större, men det kräver sin arbetsinsats. Konsultera alltid en auktoriserad besiktningsman innan du köper en begagnad husbåt.

Nybörjare när det gäller båtsemester?

Båtturer är ett underbart sätt att koppla av på tillsammans med familj och vänner. Det är verkligen en snabb möjlighet för att varva ned, något vi hoppas du snart själv ska få uppleva.

Det krävs inget förarintyg eller erfarenhet: våra båtar är så enkla att hantera, att man inte behöver någon erfarenhet. Båtarna kör 8 km/h och är mycket lätta att köra och förtöja. Ett undantag är Tyskland där det krävs förarintyg för vissa kanaler i och runt om Berlin.

Läs mer här!