Samipeople640
Photo: Roger Johansen/www.northernnorway.com

Samiska nationaldagen

Den 6 februari är det Samernas nationaldag och den firas över hela Sápmi. Det första firandet skedde i samband med inledandet av FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk.

Det var 1992 på Samerådets 15:e samekonferens i Helsingfors som det beslutades att firandet av samernas gemensamma nationaldag ska ske den 6 februari.

Datumet, den 6 februari hedrar minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim samma datum 1917.

rentavling640
Photo: Yngve Olsen Saebbe/www.northernnorway.com

Den samiska flaggan är som nationaldagen gemensam för alla samer. Den godkändes den 15 augusti 1986 av den Nordiska Samekonferensen i Åre och är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten. De fyra färgerna symboliserar också viktiga överlevnadselement för samerna.

Grön: växtlighet, naturen och landet Sápmi som är livsavgörande för samernas överlevnad

Blå: vattnet som är ett livselixir

Röd: elden som står för värme och kärlek

Gul: solen som står för långsiktigt liv

Den runda ringen i flaggan är symbolen för andlighet som binder ihop de fyra elementen.

1986 utsågs Sámi soga lávlla som den officiella samiska nationalsången. Texten är skriven 1906 av sjösamen Isak Saba (1875-1921) som var född i nordnorska Nesseby. Isak Saba var den första same som valdes in i norska Stortinget. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

KÄLLA

Läs mer här!    Se även; http://www.nordnorge.com/en