Den 1-2 juni utlovas en fartfylld cykelfest när cirka 1000 tävlande från 20 nationer deltar i Skandinaviens enda EM-deltävling i BMX. Tävlingen äger rum i Ängelholm på en av Europas modernaste banor.

BMX_SX650
Bilden ovan; Fotograf/Källa:Craig Dutton

BMX-racing är en actionspäckad sport som ställer stora krav på utövarnas fysik. Den 350 meter långa banan avverkas på cirka 30 sekunder och cyklisterna kommer upp i hastigheter på runt 50 kilometer

i timmen. Den nya banan bjuder även på en del rejäla hopp; cyklisterna gör på sina ställen 11-12 meter långa luftfärder. Den för EM-tävlingen nybyggda banan är designad av amerikanska Elite Trax, världens mest erkända banbyggare.

– Vår bana är en av Europas modernaste och det finns ingen liknande i Sverige. Vi är väldigt stolta över samarbetet med Elite Trax som har byggt både OS- och VM-banor, säger Bengt Viebke på Engelholms BMX-klubb, tillika förbundskapten för BMX Sverige.

Kring banan byggs en helt ny läktare med kapacitet för 6000 åskådare.

– Vi räknar med att locka 4000-5000 besökare per tävlingsdag. Detta är trots allt det största internationella evenemang som någonsin ägt rum i Ängelholm. Det betyder väldigt mycket för svensk cykelsport i allmänhet och BMX i synnerhet.

Starkt startfält

BMX-racing gjorde debut på OS i Peking 2008 och populariteten har ökat sedan dess. EM-tävlingen är uppdelad i två klasser. Championship, vilket är elitnivå samt Challenge, där det finns klasser från sju år och uppåt. Delar av världseliten kommer att finnas på plats i Ängelholm den 1-2 juni.

– Allt talar för att OS-guldmedaljören Maris Strombergs ställer upp. Vi jobbar även på att få hit ett par amerikanska åkare av absolut världsklass.

Bengt Viebke betonar att BMX är en upplevelse för hela familjen oavsett om man är insatt i sporten eller ej.

– Reglerna är enkla. De fyra cyklister som tar sig snabbast över mållinjen går vidare till nästa heat. Eftersom heaten är så snabba hinner man se flera hundra under en tävlingsdag. Det är verkligen högt tempo från början till slut och mycket action under tiden.

EM-deltävling i BMX

Var: Sibirien BMX arena Sibirienvägen, Ängelholm

När: 1-2 juni kl. 10-18

Läs mer på; www.bmxengelholm.com