Cykel650
Fotograf/Källa:Visit Estonia

Estland är ett utmärkt land för alla cyklister – trafiken är gles, avstånden korta, landskapet är oftast låglänt, städerna moderna och nationalparkerna lätta att nå. Med hjälp av de så kallade Estovelo-lederna, ett rikstäckande nät av cykelleder som täcker varje län i Estland, går det lätt att upptäcka ett av våra närmaste grannländer från cykelsadeln.

En cykelresa är ett roligt och miljövänligt sätt att njuta av det bästa som Estlands städer, natur och kultur har att erbjuda. Förutom den vackra och omväxlande naturen, är storleken på Estland perfekt för cyklister. På bara ett par dagar går det att cykla på kuperade vägar i södra Estland, beundra en soluppgång i mossar, besöka historiska och kulturella platser i centrala Estland, njuta av utsikten över Östersjön från den branta klippiga kusten på norra Estland.

Estovelo-lederna är ett officiellt och rikstäckande nät av cykelleder i Estland. Den består av närmare 20-talet leder som går genom samtliga län. De mest populära cykellederna finns på några av Estlands öar, som till exempel Muhu, Saaremaa och Dagö.

Du kan ta med din egen cykel eller hyra all nödvändig utrustning på plats. Det finns alltifrån vanliga cyklar och terrängcyklar till flera olika typer av tandemcyklar med 2 säten för par eller för större grupper på upp till 7 personer. Glöm bara inte att medan stora tandemcyklar är roliga att titta på och åka på sätter de balans och skicklighet på prov. All säkerhetsutrustning inklusive belysning, hjälmar och barnsäten kan hyras tillsammans med cykeln. Reflexer är obligatoriska på vägar i Estland!

Kontakta den lokala turistinformationen för mer information om närmaste cykeluthyrningar, kartor, rutter och lokala sevärdheter. Vid de lokala turistinformationerna finns kartor och broschyrer. De är även utmärkta för att fråga om fiskeställen och tältplatser, sevärdheter, matställen och övernattningsmöjligheter.

Närmare information om alla cykelleder finns på: www.bicycle.ee