tiger_Thomas_Lind_650
Foto; Thomas Lind, copyright

På Tigerns dag kan besökarna se fram emot annorlunda, inspirerande och lärorika aktiviteter i Tiger World. Det blir t ex ansiktmålning, tigerinformation, fototävling och alla barn får tillverka sin egen knapp med tiger­motiv. Förhoppningen är självklart att även besökarna ska bidra och skänka en slant för att rädda tigern. Kolmårdens Djurpark brukar årligen bidra med ca 100 000 kr till KIS (Kolmårdens Insamlingsstiftelse), men i år blir det en extra välbehövlig slant då dessutom Kolmården ger 5 % av dagsentrén den 25 maj till KIS.

– För oss är det viktigt att våra besökare får se och lära om djur, eftersom vi vet att människor som har kunskap är mer rädda om djuren på vår jord. Våra tigrar är ambassadörer för världens hotade tigrar och genom extra aktiviteter i Tiger World den 25 maj hoppas vi att det leder till ännu mer förståelse för världens hotade tigrar, säger Frida Muistama djurvårdare i Tiger World på Kolmårdens Djurpark.

tiger_680
Foto; Thomas Lind, copyright

Världens tigrar är idag begränsade till 7 % av artens historiska utbredningsområde och Amurregionen i ryska fjärran östern är en av få platser i världen där tigern ännu finns i vilt tillstånd. Tjuvjakt och mänsklig vid­skepelse utgör de primära hoten mot tigrarna. Kolmårdens Insamlingsstiftelse samarbetar med Phoenix Fund och deras arbete i den ryska nationalparken Zov Tigra i Primoyre för att bevara Amurtigern (Panthera tigris altaica), den största och nordligaste under­arten. Det finns idag färre än 400 Amurtigrar kvar i det vilda. 2012 skänkte KIS ca 100 000 kr till projektet och kommer att skänka ca 100 000 kr även under 2013.

För mer information om Kolmårdens Insam­lingsstiftelse, besök www.stiftelsenkolmarden.se.

Fakta om Amurtiger (Sibirisk tiger)

Klass: däggdjur

Ordning: rovdjur

Familj: kattdjur

Livsmiljö: barr- och lövskog i Asien

Levnadssätt: ensam

Föda: vildsvin, kronhjort

Kroppslängd: hane 270-330 cm, hona 240-275 cm

Vikt: hane 180-300 kg, hona 100-165 kg

Dräktighetstid: 3,5 månader

Antal ungar: 2-4/kull

Livslängd: ca 15 år

Hotstatus: starkt hotad
Kolmårdens hemsida: http://www.kolmarden.com/

Destination Kolmården består av Kolmårdens Djurpark och Vildmarkshotellet. Kolmårdens Djurpark öppnades 1965 och är idag Nordens största djurpark. Vildmarkshotellet är ett 4-stjärnigt möteshotell vid Bråvikens strand som riktar sig till både privatpersoner och företag. Destination Kolmården är en del av Parks & Resorts Scandinavia, som är en av Nordens ledande aktörer inom upplevelseindustrin. I gruppen ingår några av Sveriges mest populära resmål; Gröna Lund, Kolmården, Aquaria, Furuvik och Skara Sommarland.