Att vara gravid behöver inte hindra dig från att resa. Men beroende på vilken vecka i din graviditet du är i när du reser så kan det innebära att du måste göra förberedelser och tänka på en hel del saker som du inte behövde tänka på när du reste som icke-gravid.

gravid680

Konsultera med din barnmorska eller läkare innan du köper en resa.

Olika graviditeter innebär olika risker, se därför alltid till att diskutera eventuell resa med din läkare eller barnmorska innan du bokar en biljett. Din barnmorska eller läkare kommer också kunna ge tips på saker du bör tänka på som är unika för just din graviditet.

Ta reda på vilka regler som gäller på flygbolagen innan du reser

Många flygbolag tillåter inte gravida att resa efter 28 veckor av graviditeten, men olika veckor kan gälla för olika flygbolag. Orsaken till bestämmelserna är att flygbolagen inte vill riskera att behöva nödlanda för att en förlossning sätter igång när man är i luften.

Enda sättet att kringgå detta är att skaffa en separat reseförsäkring –  som täcker fram till vecka 32 (hemförsäkringen täcker bara fram till vecka 28). Tänk dock på att en separat reseförsäkring inte garanterar att resebolaget kommer att låta dig resa efter vecka 28, se därför alltid till att höra efter med resebolaget eller researrangören vilka regler som gäller.

Ta eventuella vaccinationer i god tid innan du reser

En del vaccinationer är inte lämpliga för gravida, då man inte kan garantera att de är ofarliga för fostret. Se därför till att tala med din barnmorska eller läkare i god tid innan du reser till ett land som kräver vaccinationer, exempelvis tropiska länder.

Ta en kopia av din journal

Se till att få en kopia på din journal och bär den med dig under din resa, man vet aldrig när man kan behöva uppsöka vård. Informationen som står i din journal överensstämmer ofta med hur de skriver journaler i de flesta andra länder, vilket innebär att du kommer få både bättre och snabbare vård eftersom de då får en bättre insikt i hur du bör vårdas.

Glöm inte att ta med dig dina mediciner och vitaminer

Att man ska ta med sig mediciner som räcker resan ut behöver knappast förklaras. Men tänk på att det är säkrast att ta med sig för några dagar extra, då man aldrig vet om något oväntat inträffar som skulle kunna leda till att man blir tvungen att stanna några dagar extra. Behåll alltid dina mediciner i sin originalförpackning när du reser, på så sätt slipper du reda ut frågan om att du saknar recept i fall dina väskor skulle bli genomsökta vid tullen, dessutom håller sig medicinen bättre i originalförpackningen.

Artikel författad av; ERV, se länken http://nyheter.erv.se/blogg/resa-gravid-fem-tips-pa-hur-forbereder-dig-infor-resan/

Källor; http://www.1177.se/ och http://www.babycenter.com/