Är det myrår i år månntro?

Vi har haft röd skogsmyra inhysta i ett av våra skjul på gården i flera år. De har inte stört oss nämnvärt utan hållit sig bland granar där de sysslat med var myror gör. Flitigt jobbande med att bära hem mer granbarr till stacken.

rod_skogsmyra640
http://sv.wikipedia.org/wiki/Röd_skogsmyra

De bodde innan under en gran som var grannens men så fällde han den och de flyttade in i ett av våra skjul.. Bostadsbristen blev väl akut….

Nu har de plötsligt ”upptäckt” att världen är mycket större och de finns överallt!

Håller på att jordslå jordgubbsplantor och då är de där. i hundratals. Nyfikna små rackare!
Men inte bara där. De är i stort sett över hela tomten!

För några år sedan var det getingår och vi fick slåss med getingarna om våra plommon. I år verkar kampen stå mellan myrorna och jordgubbarna!

Men vi vill inte bekämpa dem genom att ta död på de små liven. De är ju trots allt väldigt nyttiga så vi har startat projekt ”Syndafloden” – Vi bombar de helt enkelt med vattenspridaren där vi inte vill ha dem..
Blöta och ”slokörade” kryper de sedan bort för att meddela sina kompisar om vattenbadet och att det området inte är tillgängligt för småfolket på 6 ben!

Det kommer ju att gå åt lite vatten men vi har egen brunn som tur är….

Jag har också ”utfodrat” dem med gamla äpplen runt deras bo och utanför som jag mosar under stöveln för att saften ska komma fram och göra dem läckra och oemotståndliga för en skogsmyra..

Återstår att se vad de tänker göra nu. Om de ”förstår” vad gränsen för skogsmyror är på vår tomt eller om de anfaller på alla håll!

Hur som helst kommer det att bli en varm och skön sommar verkar det som. Både för myra och människa!

UPPDATERING
Nu har vi vattenbombat de röda skogsmyrorna med vattenspridare i flera dagar och de börjar fatta vinken! 🙂
När jag la mig att vila så såg jag också att myrorna använde sig av vår vattenslang som en motorväg. Den var ju slät och fin och solen hade gjort den varm så det var rena gatloppet för de smau röda!

De kom i en jämn ström från ena hållet (Myrstackshållet) och från andra hållet kom ett mindre antal myror vandrandes i rask takt.
Varje gång en myra träffade på en annan där på slangen, stannade de för att snacka och hälsa på varandra. Det blev ganska många stopp längst vägen! 🙂

Min metod att lägga halvrutten frukt vid skjulet och leda dem andra hållet mot granbeståndet verkar också fungera bra…
Vill man inte döda dem får man föda dem!