Bland hundar är vinthundar mina favoriter!

Som greyhounden, med sin smidighet och snabbhet. Lite påminnande om geparden faktiskt.

greyhound680

Med sitt vänliga kynne och lugna temperament passar de utmärkt som sällskapshund även om de mestadels används som kapplöpningshund. Den kallas ibland för världens snabbaste soffpotatis.

Greyhounden är snabbast av alla hundar och kan uppnå en toppfart på närmare 70 km/h.Trots att den är byggd som en sprinter räknas den även som en av de mest uthålliga hundarna.

Greyhoundracing på rundbana är störst och där anordnas även vadhållning. I England, Irland, USA och Australien är sporten mycket stor och omsätter stora pengar.

I Sverige tävlas med greyhounds för nöjes skull, och för att hundarna ska få göra det de är ämnade för – att jaga.

Irländska Varghunden
Eller den Irländska Varghunden. Med sitt lugn och sin majestätiska hållning … och sin storlek.

irlandsk_varghund680
Den här varghunden på bilden ovan påminner om min egen Irländska varghund, Leo, som jag hade förmånen att få ha som familjemedlem på 80-talet…Många roliga och fina minnen blev det!

Den irländska varghunden är den största av alla hundraser, både när man mäter på höjden och när man kikar på den genomsnittliga vikten. Namnet kommer av att den traditionellt har använts i jakt på varg, även om hundens utseende faktiskt också för tankarna till vargen.

Afganhunden
Denna ras kallas ofta för “The True King of Dogs”. Det uttrycket kommer av hundens mycket eleganta hållning och den extremt omfattande pälsen som ger hunden ett majestätiskt utseende. En afghanhund är också stor. Hanen kan bli upp till 73 cm hög.

afganhund

Den moderna afghanhunden är kanske den vinthund som exteriört avlats mest intensivt för sin päls. Den långa pälsen är ett av rasens mest markanta och utseendemässigt uppskattade drag. Pälsen kan ha vilken färg som helst , men svart ansiktsmask föredras istället för ljus färg på huvudet.

Du hittar mycker mer om Vinthundar på Greyhoundracing.se där du också kan läsa om hundkläder, hundburar, hundfoder, hundkapplöpningar och mycket annat!