teaterhuset640
Teaterhuset i Luleå – Fotograf; Anders Alm

Hittaupplevelse.se förmedlar mycket upplevelser från norrbotten. Det är allt från norrskensupplevelser till forsränning och rensafaris.

Det finns även mycket bra teater och den kanske bästa är Norrbottensteatern i Luleå som startade som Sveriges första länsteater 1967 och har sedan dess varit en vital del av landets, Norrbottens och Luleås kulturliv. Kända uppsättningar under årens lopp har varit Pjäsen om Norrbotten av Gunnar Ohrlander, En upp-stoppad hund av Staffan Göthe, Dagning röd av Bengt Pohjanen, En fröjdefull jul av Alan Ayckbourn, Pite 55 av Staffan Westerberg och många, många fler

Idag visas pjäser som ”I sista minuten” – Solveig, Marianne och Annlouise, tre mogna kvinnor, som inte fått nog av livets fröjder och möjligheter! Men det börjar bli bråttom. Det är i sista minuten. Om de ska hinna bli kära igen, börja ett nytt liv, bo i kollektiv – som de gjorde då på det vilda 60-talet!

En annan är ”Pelletsbrännaren – Brinner det hemma”? En föreställning med mycket musik och humor.

Teaterhuset i Norra hamn stod klart 1986 med tre scener, verkstäder, ateljéer samt loger.

Arkitekt Hans Tirsén, har i huset tagit upp formen från de gamla sjömagasin som historiskt har funnits i hamnen. Det är vackert beläget vid vattnet, vilket förädlar Luleås stadssiluett. Publikutrymmena på entréplanet har under hösten 2010 renoverats och en ny restaurang, Bistro Norrland, invigdes i januari 2011.

Är du på genomresa i Luleå eller där som turist så missa inte några av de här roliga pjäserna som norrbottensteatern ger.

Men du behöver ju också någonstans att bo. Bra hotell hittar du på hotellluleå.com.  De tipsar även om restauranger, shopping, konferenser och äventyr.