Foto/Källa;Tourism Authority of Thailand

Varje år besöker över 400 000 turister Thailand för att spela golf. Landets vackra natur, varma klimat och golfbanor i världsklass gör att många väljer att kombinera solsemestern med att slipa på svingen. Thailand är ett fantastiskt resmål för spelare på alla nivåer, säger Mikael Sorling, VD på Svenska Golftourerna.

palmer

Thailand erbjuder mer än klarblå himmel, turkosblått vatten och lata dagar på stranden. För dig som vill golfa under semestern finns det mängder av fantastiska banor att välja bland, oavsett om du är proffs eller amatör. Anläggningarna ligger sällan långt ifrån de populära turistorterna vilket gör att de passar perfekt för en dagsutflykt. Eller varför inte boka in en längre vistelse på någon av resorten?

BlueCanyonLakes_Course_Hole

– Det är roligt att se att turisterna har hittat till golfbanorna i Thailand. Den första banan öppnades redan 1924 men det är egentligen först på senare år som Thailand blivit en riktig golfnation. Vi på Thailändska Turistbyrån har sedan tre år tillbaka arrangerat en uppskattad golfturnering som heter Thai Nordic Cup. Tävlingen pågår under sju dagar och spelas på lika många banor, säger Mrs. Nalinee Pananon, direktör för Thailändska Turistbyrån i Stockholm.

Golf01

I början av april nästa år smygstartar turneringen Nordea Tour på golfbanan Black Mountain i Hua Hin. Det är för andra året i rad som touren väljer att inviga golfsäsongen i landet. Många nordiska spelare tillbringar vinterhalvåret i Thailand så valet föll ganska naturligt.

bunker

– Vid den här tiden på året är det svårt att spela i de nordiska länderna på grund av klimatet. Thailand är ett uppskattat resmål och många spelare väljer att förlänga säsongen i landet. Sedan är Black Mountain en fantastik anläggning som drivs i svensk regi så det känns extra roligt, säger Mikael Sorling, VD på Svenska Golftourerna.

klubbhuset

Förutom Black Mountain finns det drygt 260 golfbanor att spela på i Thailand, här tipsar vi om några av våra favoriter.

Bangkok

Thai Country Club, Bangkok

En timmes resväg från centrala Bangkok hittar du detta golfguldkorn. Banan har blivit rankad som den bästa i Thailand och topp fem i hela Asien. Det är den anrika hotellkedjan Peninsula som driver anläggningen och det är bara att konstatera: en bana i världsklass.

www.thaicountryclub.com

Phuket och Koh Samui

Blue Canyon Country Club (Canyon Club), Phuket

En av världens vackraste golfbanor ligger bara ett stenkast från flygplatsen i Phuket. På banan har flera internationella tävlingar spelats med världsstjärnor som Tiger Woods, Ernie Els och Greg Norman. Efter en rafflande runda kan det vara skönt att koppla av på klubbens resort som bland annat erbjuder spa, hotell och restaurang.

www.bluecanyonclub.com

Santiburi Samui Country Club, Samui

Spektakulärt är det ord som bäst beskriver Santiburi Samui. På öns norra kust sträcker sig denna bana genom ett magnifikt landskap kantat av vattenfall, bäckar och tropisk djungel. Utsikten över havet är minst sagt hisnande. Klubben erbjuder även en resort med alla tänkbara faciliteter.
www.santiburi.com

Östkusten

Leam Chabang International Country Club, Pattaya

Den här grönskande Jack Nicklaus-designade golfbanan ligger bara tre mil utanför Pattaya. Den välgenomtänkta 27-hålsbanan smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt.

www.laemchabanggolf.com

Siam Country Club (Old Course), Pattaya

Här hölls Thailands första LPGA-tävling 2007 – Honda Classics. Med storspelare från hela världen sattes banan verkligen på prov. Idag ses den som en av landets finaste och är en populär golfbana, särskilt för utländska spelare. Mycket tack vare sitt perfekta läge bara dryga milen öster om turistorten Pattaya.

www.siamcountryclub.com

Hua Hin

Banyan Golf Club, Hua Hin

År 2008 invigdes denna golfresort som ligger ett stenkast från centrala Hua Hin. Anläggningen består av en 18-hålsbana och ett hotell med fristående villor. Banyan har blivit framröstad som en av de främsta golfanläggningarna i hela Sydostasien. Definitivt värt ett besök.

www.banyanthailand.com

Black Mountain Golf Club, Hua Hin

Omringad av regnskog ligger denna svenskägda golfbana bara 20 minuter från Hua Hin. I november 2011 blev banan utnämnd som landets bästa i Asian Golf Monthly Awards. Förutom 18 vackra hål finns det även en resort för dig som vill ta igen dig efter en svettig runda.

www.blackmountainhuahin.com

Springfield Royal Country Club, Hua Hin

Bara två och en halv mil norr om Hua Hin hittar du denna pärla som även är basen till den anrika golfskolan Heartland Golf School. Banan har många höjdpunkter men hål tre, fyra och fem är något utöver det vanliga. Hålen slingrar sig runt en vacker sjö och den tropiska bakgrunden är som tagen ur en naturfilm.

www.springfieldresort.com

Norr

Santiburi Country Club, Chiang Rai

En bra kombination av snygg design och vacker natur. Drygt en mil utanför Chiang Rai i norra Thailand välkomnas du till denna natursköna golfklubb. En utmanande bana som inte ger utrymme för många snedträffar.

www.santiburi.com

Chiangmai Highlands Golf & Spa Resort, Chiang Mai

Norra Thailand är känt för djupa dalar, höga berg och grönskande skogar och det är precis vad den här banan bjuder på. Lägg till 100 bunkrar och några spegelblanka vattenhinder och du har en golfbana i världsklass. Hålen på Chiangmai Highlands tar tillvara på omgivningens vackra natur på ett fantastiskt sätt.

www.chiangmaihighlands.com

Thai Nordic Cup

www.thainordiccup.com kan du läsa mer om Thailändska Turistbyråns egen golftävling.

Om Thailands turistbyrå

Tourism Authority of Thailand (TAT) grundades 1960 och var den första organisationen i Thailand med särskilt ansvar att främja turismen i landet. Thailands turistbyrå i Stockholm etablerades 2002 och ansvarar för de nordiska och baltiska länderna. Thailands turistbyrå tillhandahåller reseinformation till allmänheten, resebyråer och media och arbetar även för att uppmuntra invånare i de nordiska och baltiska länderna att resa till Thailand. Läs mer om Thailands turistbyrå på www.tourismthailand.org/se.