Gagatan_Roros640
Gågatan i Röros. Foto; Thomas Rasmus Skaug – visitnorway.com

Är du sugen på den där idylliska, vackra juletiden som man drömde om som barn? Då ska du åka till Røros. Har du vägarna förbi i februari kan du besöka den traditionella vintermarknaden som lockar 70 000 besökare varje år.

Den lilla bergsstaden Røros minner om en annan tid med sina gamla traditioner och charm. Gruvdrift och lantbruk innanför stadens gränser har skapat ett speciellt fjällsamhälle med stort kulturellt värde – vilket har gett Røros en plats på UNESCO:s världsarvslista. Det är en kulturarvstad som har mycket att erbjuda, framförallt under vintertiden.

Kanske vill du besöka Olavsgruva som tar dig med på en vandring genom 300 år av gruvhistoria i Røros – 500 meter in i fjället och 50 meter under dess yta. Eller kanske vill du besöka någon av Røros tre nationalparker. Genom den vackra vildmarken som omger byn kan du prova att köra hundspann med fem-sex vackra huskys. Du kan också upptäcka bykärnan under en slädtur med facklor, bjällror och något varmt att dricka i den kyliga vinterkvällen.

Roros_Julen2013_640
Häst och släde i Röros, Foto/Källa;  Thomas Rasmus Skaug – visitnorway.com

Det finns såklart också skidåkning, både alpin och längd. Och sparkar!

spark_Roros640
Spark i Röros. Foto; Thomas Rasmus Skaug – visitnorway.com

Har du vägarna förbi Røros i februari så arrangeras den traditionella vintermaknaden Rørosmartnan då. Den lockar cirka 70 000 besökare varje år och 2014 arrangeras den för 161 gången. Under fem dagar förvandlas staden till en livlig marknadsplats med aktiviteter dygnet runt – med restauranger och dansställen, basarer och tombola och olika kulturevenemang.

Läs mer på; http://www.roros.no/ och http://rorosmartnan.no/

Mer om  http://www.visitnorway.com/se/Resmal/Midt-Norge/Roros/

VisitNorways främsta uppgift är att informera och marknadsföra Norge som turistland. Våra satsningområden är sommarturism inom bla tema vandring och fiske, vinterresandet i form av alpin skidåkning, längdskidåkning samt norska vinterupplevelser som späckhuggarsafari, hundspann, norrsken och Hurtigruten. Vi jobbar även mycket med de främsta norska städerna Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger som weekendresmål samt hela Norge som mötes och konferensland.

Du hittar också mer information på Visitnorway.se