vandrare680
300 deltagare från 15 länder deltog i Höga Kusten Hike 2014. Fotograf/Källa;Markus Sjöberg

Höga Kusten har läge varit ett outforskat friluftsområde. Men nu fullkomligt exploderar det Svenska världsarvet med friluftsäventyr, allt från vandringar och snöskoäventyr till upplevelselopp och friluftsfestivaler. – Vi får besök från äventyrare från hela världen och jag tror att vi bara har sett början på utvecklingen, säger Jerry Engström från FriluftsByn.

info
vinter680
Bilden; The Höga Kusten Winter Classic is a three day snowshoe adventure in Sweden.Fotograf/Källa;Markus Sjöberg

Efter att Höga Kusten år 2000 blev Sveriges andra naturvärldsarv efter Laponia har området genomgått en konstant mognat som äventyrsdestination. Den första fjädern i hatten sattes år 2011 då Örnsköldsviks kommun utsågs till årets friluftskommun av Naturvårdsverket. Därefter har staden konstant legat i toppen av rankingen. Under de senaste åren har området fortsatt sin utveckling och idag arrangeras flertalet av Sveriges stora friluftsäventyr i Höga Kusten. En av arrangörerna är Fjällrävens före detta marknadschef Jerry Engström som sade upp sig från sitt jobb för att satsa på äventyrsturismen och bygga upp FriluftsByn vid foten av Skuleberget mitt i Höga Kusten.

– Jag har besökt många naturområden och kan stolt påstå att detta är ett av Sveriges mest variationsrika, säger Jerry och fortsätter, ingen annan stans i Sverige kan du uppleva denna dramatiska kombination av havsnära berg, djupa skogar och skimrande kust med pittoreska skärgårdsöar. Området är som gjort för äventyr.

vandring680
Fotograf/Källa Höga Kusten Hike

Bilden ovan; Höga Kusten Hike är en vandring som passar både erfarna vandrare som nybörjare. (EN) The High Coast Hike is suitable for both experienced and novice Hikers. Höga Kusten Hike är en tre dagars vandring genom några av Höga Kustens absoluta höjdpunkter. Läs mer om Höga Kusten Hike här: www.hogakustenhike.se

För att ytterligare öka förutsättningarna för en utveckling av Höga Kusten har nu även destinationens fyra kommuner: Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik skapat ett gemensamt bolag som ska underlätta och skapa förutsättningar för turistentreprenörer i Höga kusten.
– Vi har en tydlig målsättning att på sikt bli en exportmogen destination, säger Peter Holmqvist VD för det nybildade bolaget Höga Kusten Destinationsutveckling AB.

Det verkar som man redan är på god väg. Bara under 2014 huserade Höga Kusten bland annat Höga Kusten Hike, Sveriges näst största vandringsäventyr, Höga Kusten Winter Classic, Sveriges största snöskovandring, Höga Kusten Trail, Sveriges senaste upplevelselopp och Utefest, en friluftsfestival i dagarna tre.

– Vi får besök från äventyrare från hela världen och jag tror att vi bara har sett början på utvecklingen, säger Jerry Engström från FriluftsByn.

lopning680
Bilden; Löpning i Höga Kusten ökar rekordartat. Fotograf/Källa; Markus Sjöberg

HÖGA KUSTEN:SE är en samlingsplats för det bästa i världsarvet Höga Kusten. Här hittar du allt om den världsunika naturen, de exlusiva matupplevelserna och de bästa kulturarrangemangen. Helt enkelt det som gjort Höga Kusten till en av Sveriges mest snabbväxande destinationer under både 2012 och 2013.

Hemsida; http://www.hogakusten.se/
Vandring på Höga Kusten; http://www.hogakustenhike.se/

KARTA

[mappress mapid=”38″]