Bali är en magisk ö, en upplevelse utöver det normala som länge varit ett attraktivt resmål för turister. I början av 2000-talet drabbades ön av två stycken terroristattacker (2002 och 2005) vilket gjorde att många tvekade att resa dit. Men sedan dess har turisterna sakta men säkert börjat återvända. Inte minst boken ”Lyckan, kärleken och meningen med livet” (”Eat Pray Love” på engelska) från 2006 som filmatiserades 2010 med Julia Roberts i huvudrollen har gjort att många återupptäckt ön. Även om det mest är stränder, sol och bad som lockar så har Bali också en annan sida, en lugnare och mer andlig sådan, vilket också är temat i sagda bok och film. Om du vill hitta en resa till Bali föreslår jag resesajten Flygresor.se. Där hittar du nya priser till Bali varje dag!

Bali_640

Andlighet och medvetenhet
Indonesien är till närmare 90 % muslimskt men på Bali är befolkningen till 85 % hinduer. Trots sin ställning som tropisk paradisö med sol, bad och surfande på menyn så är andligheten ständigt närvarande. Det gäller inte minst Ubud, staden som spelar en viktig roll i ovan nämnda bok och film. Ubud är en konstnärsstad som fullkomligt svämmar över av eko-restauranger, tempel, museer och allt sådant som lockar medvetna resenärer. Ubud befinner sig långt från stränder och bad – bokstavligt talat, då den ligger fyra mil inåt land. Staden utstrålar både lugn och andlighet, och de olika aktiviteter som förekommer är vanligen religiösa – inte minst processionerna till de olika templen.
De turister som söker sig till Ubud skiljer sig från de flesta andra turister som söker sig till Bali. Den som söker efter fest och nattliv kommer inte att hitta mycket av det där. Den som i stället vill varva ner, prova på Yoga, dans och olika sorters hälsokost har däremot hittat rätt. Det växande antalet besökande västerlänningar har heller inte förstört Ubud. Alla ritualer och all religion känns fortfarande helt äkta. Det gör det hela till en magisk upplevelse, för den som är villig att öppna sitt sinne och släppa kontrollen bara en aning. Stämningen och magin på Bali och speciellt i Ubud är i det närmaste oemotståndlig, alldeles oavsett hur mycket skeptiker man är.

Bali02_640

Stillsamt tempo
För en stressad västerlänning kan det ibland bli lite av en chock att saker och ting får ta tid. Den som vill att saker och ting ska gå fort måste snabbt lära sig att det inte fungerar så i Ubud. Ceremonierna får ta den tid det tar och det går helt enkelt inte att undvika dem. Den västerländska modellen att man betalar och direkt får vad man vill ha har inte riktigt gått hem här, vilket leder till att en lugnare livsstil automatiskt infinner sig. Den som vill ha fest, bad och surf har ingenting att hitta i Ubud. Där är det i stället Kuta beach som gäller. För den som vill kunna ladda batterierna och stressa av så är dock Ubud perfekt. Många besökare väljer därför att återkomma år efter år, lockade av Balis mystik och Ubuds ständigt närvarande lugn och andlighet. Den som öppnar sitt sinne kommer att belönas rikligt av den gamla konstnärsstaden.