Foto; Asgeir Helgestad/Artic Light AS/visitnorway.com

Nu drar säsongen för guidade snösko- och skidturer till den ikoniska klippan Trolltunga, 1100 meter över havet. Trolltunga Active började med turerna 2015 och förlänger därmed säsongen med flera månader. Förra året blev det besöksrekord på Trolltunga och 2016 är intresset ännu större.

​​Besöksrekord på Trolltunga med nylanserad snöskotur
Tidigare har turer till spektakulära Trolltunga endast skett från mitten av juni till slutet av september. Men med den nya satsningen på snösko- och skidturer förlängs säsongen med två-tre månader. 2015 testade man det nya konceptet för första gången och Trolltunga Active genomförde 40 organiserade vandringar med 300 besökare. I år fick man in 104 föranmälningar redan innan säsongen började och intresset för just snöskor tycks vara stort. – Att gå till Trolltunga i snö är en helt annan upplevelse än sommarturerna och återkopplingen efter 2015 års säsong var bra. Av de 300 som var med oss gick bara tre personer på skidor, resten använde sig av snöskor, berättar dagliga ledaren Jostein Soldal, Trolltunga Active.

Populär sevärdhet
Soldal har lång erfarenhet av att arrangera resor till Trolltunga. År 2008 började han med guidade vandringar och 2009 lanserade han ”Himmelsstigen till Trolltunga” en guidad tur på cykel, till fots och med Via Ferrata-klättring. Trolltunga bjuder på en av Norges mest hisnande utsikter.Den dramatiska stenformationen ligger på ungefär 1100 meter över havet och sträcker sig hela 700 meter över sjön Ringedalsvatnet i Skjeggedal. På en vandring upp till Trolltunga färdas man genom hög fjällterräng och gör en stigning på cirka 900 meter. Man passerar många sevärdheter på vägen, som till exempel Ringedals damm och geologiska jättegrytor i bergen.

Besöksrekord
Förra årets besöksrekord på 70 000 turister förväntas stiga under 2016. För att kunna ta hand om alla besökare har Trolltunga Active öppnat en ny servicebyggnad i Skjeggedal vid startpunkten för vandringen. Här finns information, försäljning av utrustning, restaurang och souvenirbutik.

LÄNKTIPS

http://trolltunga-active.com/

http://www.visitnorway.se/