Foto; pixabay.com

Ända sedan jag såg Gladiator och hur man tävlade i att komma först upp för en klättervägg, har jag haft lust att testa mina klätterfärdigheter. För det där med att klättra verkar finnas i våra gener. Vilka barn har inte klättrat i något träd någon gång i sin barndom? Själv minns jag en stor ek i mina barndomskvarter som var alla barns favoritklätterträd. Men eftersom jag inte är arborist och har till jobb att klättra i träd får det ju bli en klättervägg där man är väl förankrad. För med ålderns rätt är man ju inte lika vig som en apa som i unga år.

Men hur gör man då för att börja klättra?
Till att börja med får man hoppas det finns en klätterklubb i ens närhet. Klättring är ju en väldigt utmanande, sinneskittlande sport som passar alla, ung som gammal och det är en träningsform som bygger upp ens balans, smidighet och styrka men framförallt är det otroligt roligt!  Och när man väl lärt sig grunderna kan man börja klättra uppför mindre berg med hjälp av duktiga instruktörer. De flesta klubbar har så du kan hyra bra klätterskor hos så du får en bra klätterupplevelse och du bör ha på dig smidiga träningskläder. Ett företag som varit med i utvecklingen av klätterutrustningar och byggt mer än hundra klätterväggar både i Sverige och utomlands är företaget, Crux, som redan 1989 byggde en klättervägg på Fryshuset i Stockholm. Det de inte kan om klättring och klätterväggar är inte lönt att veta! De har också olika utbildningar inom klättring, säkerhet, fallskydd och höjdarbete.

Klattring
Foto; pixabay.com

Klättringen är idag en etablerad träningsform tack vare lättillgängligheten i inomhushallar och har blivit mer och mer populär. Visste du att det finns ca 8000 aktiva klättrare i Sverige idag? Många av dem har säkert blivit inspirerade av min egen favorit, Annelie Pompe, som brukar kallas för ”Världens högsta och djupaste kvinna”. Annelie har världsrekordet i fridykning ner till 126 meters djup! De flesta är väl glada om de kan dyka ner till sex meters djup?  Hon har också utfört ”Seven Summit”, alltså hon har bestigit de sju högsta bergen i Världen, inklusive Mount Everest, som hon även besteg utan att använda syrgas. Men sedan har ju också Annelie inga vanliga lungor. Såna lungor får man bara genom lång träning och mycket meditation.