Fotograf/Källa; Jens Mohr

Bilden ovan;  Kyritsryttaren red framför kistan som symbol för evig kungamakt, medan livhästen leddes bakom kistan som påminnelse om den döde själv. Rustningen av förgylld mässingsplåt användes redan vid begravningen av Karl X Gustavs far, Johan Kasimir av Pfalz, men fick 1660 en ny hjälm och nytt monogram på bröstplåten. Från utställningen Dödens teater.

Livrustkammaren01
Fotograf/Källa; Erik Lernestål

Bilden ovan; Riddarklubben har en egen barnrustning. Rustningen är nygjord och alltså en kopia. Smeden som tillverkade den heter Ian Kinley. Sammanlagd vikt –alla delar – 15 kg. Enbart hjälmen väger två kilo. Originalet finns i England. Pojkrustningen är från ca 1610. Rustningen är uppbyggd på precis samma sätt som en rustning för en vuxen.

”Det är verkligen glädjande med den stora publiktillströmningen till våra museer”, säger överintendent Magnus Hagberg som ansvarar över de tre museerna Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet, och fortsätter, ”det är betydligt fler besökare som hittills besökt våra museer jämfört med förra gången med fri entré. Ökningen på de tre museerna jämfört med samma period förra året är över 80 procentenheter. För antalet barn under 19 år, en grupp som också tidigare hade fri entré, är ökningen närmare 90 procentenheter.”

Museerna når ut till fler och nya besökare
Livrustkammaren som kallas för barnens museum ser en ökning bland barnfamiljerna, liksom många nya besökare. Hallwylska museet med sitt centrala läge mitt i Stockholm känner också av en betydligt större publiktillströmning, där en kö av besökare ofta ringlar utanför museet under veckosluten. Skoklosters slott, som främst har öppet under den varma årstiden, höll för första gången sportlovsöppet. Det blev en stor publikframgång, liksom påsken med betydligt fler än tidigare säsonger under perioden. På de tre museerna har den fria entrén, som infördes den 1 februari, hittills nått sitt syfte med att nå en yngre målgrupp och att museerna har fått betydligt fler och nya besökare.

Livrustkammaren02
Fotograf/Källa; Jens Mohr

Bilden ovan; Barnkalas i Livrustkammaren – lördagar och söndagar Kalaset börjar alltid med en visning i museet. En finklädd kalasvärd tar er med till en spännande värld med föremål från gamla kungar och drottningar, prinsar och prinsessor med tjusiga kläder, ståtliga rustningar och läskiga vapen. Själva kalaset är i Stensalen – ett festligt gästabud med saft, tårta och en roliga lekar.

Läs mer på hemsidan här!