Foto; pixabay.com

För tredje året i rad öppnar Fotografiska portarna och bjuder in fotografer att ansöka till att hänga på Höstsalongen. Hit är alla svenska medborgare och de som befinner sig i Sverige en längre tid är välkomna att ansöka med stillbild, rörlig bild eller fotografiska skulpturer. Variationerna i att med denna teknik uttrycka sig är oändliga: Personliga fotografiska projekt som arbetas fram under lång tid, dokumentärbilder tagna i stunden, rörliga installationer, fotografi där kameran använts som verktyg i ett konstnärskap eller kommersiella bilder.

Till detta skickas även in en kort text om det insända materialet som för dem som antas kommer finnas med i utställningen, där alla verk är till salu.

Ansökningarna gås sedan igenom av en namnkunnig jury med medlemmar aktiva inom en mängd olika kulturella verksamhetsområden, innan det slutgiltiga valet görs i slutet av maj.

Höstsalongen på Fotografiska är den största jurybedömda utställningen inom svensk fotografi. Den är en hyllning till Sveriges fotografer, såväl etablerade som amatörer och genom att årligen presentera svensk fotografi på denna arena vill vi inspirera svenska fotografer, säger Pauline Benthede, exhibition manager på Fotografiska.

Idag är fotografi en självklar del i samtidskonsten och många väljer att med berättande verk skildra aktuella samhällsfrågor. För Fotografiska är Höstsalongen ett mycket viktigt ben som stadigt bär vår roll som engagerad samhällsaktör. Höstsalongen tar nämligen tempen på var svenskt fotografi befinner sig. Vilket i sin tur speglar var samhället befinner sig.

Hösten 2015 satte vi: När livet ställs på sin spets – med vinkel mot inkludering och immigration. Det blev en Höstsalong som knivskarpt pekade framåt mot ett nytt hårdnande samhällsklimat, men som också gav hopp om den kraft som finns i inkludering.

Höstsalongen 30 september – 20 november 2016 kommer återigen ge oss en signal om vart Sverige är på väg.

Ansök via Fotografiskas hemsida, sista anmälningsdag 1 maj kl 23.55.

2016 års jury


Berndt Arell, Överintendent Nationalmuseum med Prins Eugens Waldermarsudde.

Anneè Olofsson, konstnär representerad på MoMA samt tidigare Professor på Högskolan för fotografi, Göteborg och tidigare gästprofessor Kungliga Konsthögskolan, Stockholm.

Patric Leo, grafisk formgivare Leo Form

Petra Bauer, VD och grundare för Agent Bauer

Pauline Benthede, Exhibition Manager Fotografiska

Om Fotografiska
Om Fotografiska är en av världens största samlingsplatser för fotografi. Det är inget vanligt museum utan en internationell mötesplats för kunskap och upplevelser kring fotografins oändligt många uttryck och betydelser. Fotografiskas uppdrag är att tillgängliggöra det stora och det spetsiga. Att etablera Sverige i världen, och världen i Sverige.