Fotograf/Källa; Jan Farrell

Sista deltävlingen i årets FIS World Cup i Speedskii äger rum i Nordens brantaste preparerade pist ”Chocken” på Idre Fjäll nu på lördag den 9 april. Därefter blir det final på söndag den 10 april. Det kommer att gå fort på Idre Fjäll i helgen. Världens snabbaste åkare kommer att vara på plats. Backrekordet på 179 km/h är i fara.

Christian Jansson, Kils SLK, trivs i Idre och vann dubbelt i världscupens två sista deltävlingar här förra året och han siktar på en upprepning i år.

Självklart siktar jag på seger, men det blir tufft. Framför allt Italienarna är i toppform men också en av österrikarna blir svår att slå. Men jag har ju varit snabbare än allihop förut så det är klart att jag går för seger, säger Christian som verkligen är laddad inför helgens världscupfinal.

Bland favoriterna på herrsidan finns också Ivan Origone, Italien, som satte nytt världsrekord med 254,9 km/h i Frankrike för två veckor sedan liksom hans storebror Simone Origone med inte mindre än 7 totalsegrar i världscupen bakom sig. De båda bröderna ligger i delad ledning i cupen inför helgens tävlingar så där kan vi räkna med en riktig fight om kristallgloben. Förutom Christian är det främst Daniel Andersson, IFK Grängesberg AK, Casper Brostrand, Falköping AIK Slalom, och Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg som kan vara med och hävda sig i helgens tävlingar.

IdreFjall_Speedski01

På damsidan är det främst Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina, och Linda Baginski, Sollentuna SLK, som har fina resultat från tidigare tävlingar i Idre, men även Hanna Matslofva, Orsa Alpina, som siktar på att få till bra åkning. Favorit till segern är dock italienska Valentina Greggio som med ett nysatt världsrekord på drygt 247 km/h visat att hon kan åka riktigt fort.

I SDH-klassen (som körs i vanlig störtloppsutrustning) leder Erik Backlund, Rättviks SLK, världscuptotalen med sina fyra vunna tävlingar. I startfältet finns även Lars Beskow, Storvreta IF som ligger på en fin tredje plats inför helgens tävlingar. Stora förhoppningar finns även på Britta Backlund, Rättviks SLK, som ligger på andra plats i damklassen.

IdreFjall_Speedski02

Se filmen;

Kontaktpersoner på plats:
Bengt Åke Otter, Förbundskapten, tel: 0707 33 85 65
Mats Abrahamsson, Mediakontakt tel. 0700 89 89 89

Svenska åkare i världscupfinalen
Damer S1
Linda Baginski, Sollentuna SLK
Lisa Hovland-Udén, Nolby Alpina Klubb
Hanna Matslofva, Orsa Alpina Klubb

Herrar S1
Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
Daniel Andersson, IFK Grängesberg AK
Casper Brostrand, IFK Falköping AK
Mattias Elofsson, Sundsvall
Christian Jansson, Kils SLK
Måns Norell, Deje Alpina

Herrar SDH
Erik Backlund, Rättviks SLK
Lars Beskow, Storvreta IF
Carl Ribbegårdh, Ålberga SLK

Damer SDH
Britta Backlund, Rättviks SLK

Program

FIS World Cup Race:

8 april
10:00 Obligatorisk träning
11:00 Kvalificering 1
12:00 Kvalificering 2

9 april
09.30 Semifinal
10.30 Final

FIS World Cup Final

9 april
12:00 Kvalificering

10 april
10:00 Semifinal
11:00 Final
13:00 Priscermoni på Centrumtorget

Idre Fjäll är en stiftelse som bildades 1965 av Älvdalens kommun och Friluftsfrämjandet.
Idre Fjäll är en av Nordens största enskilda fjällanläggningar. Affärsidén bygger på att erbjuda genuina och prisvärda upplevelser året runt i äkta fjällmiljö. Den största målgruppen är familjer, följt av träningsgrupper inom idrott och företag.