Rekofestivalen 2015 bjöd på strålande sol. Foto/Källa; Västarvet

Välkommen till Rekofestivalen på Nääs – för dig som vill spara plånbok och miljö
Festivalen pågår lördagen 28 maj och söndagen 29 maj, 10:00 – 16:00

Vad har plastbantning och repslagning gemensamt med återbruksrenovering, äggoljetempera, vävning och att bo i trädkronor? Jo, allt detta kan man få inblick i under Rekofestivalen på Nääs nu i helgen. Nytt för i år är även att slöjd- och matmarknaden återuppstår under festivalen. Rekofestivalen utanför Slöjd & Byggnadsvård på Nääs är inne på sitt tredje år och vänder sig till dig som är intresserad av hållbar utveckling, av sunda material, ekobygg, byggnadsvård, slöjd och återbruk.

Rekofestivalen1200x800_02
Från Rekofestivalen 2015. Det är inte bara titta på under festivalen utan också gott om möjligheter att bygga och göra själv. Foto/Källa; Västarvet

Genom att kombinera gammal och ny kunskap och metoder vill vi tipsa om hur vi på ett klokt sätt kan spara både plånbok och miljö. Rekofestivalen är den självklara mötesplatsen för alla som vill dela med sig och lära nytt om hur vi kan skapa ett mer hållbart samhälle, säger Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie på Slöjd & Byggnadsvård.

I år kompletteras festivalen med en slöjd- och matmarknad som erbjuder hållbart hantverk av sunda material och miljösmart, egenproducerad mat. Marknaden hålls vid Lekhuset. På Nääs Konsthantverk visas en textil utställning av Johanna Törnqvist som arbetar med slöjd, mode och återbruk. Under söndagen är det också retroloppis utanför Nääs Konsthantverk.

Ekobygg, återbruk och slöjd

Kom gärna och delta i en av våra många workshops, föreläsningar och kurser – vi bjuder på en salig blandning av gammal och ny teknik. Här finns garanterat något för alla som är intresserade av ekobygg, slöjd, återbruk, sunda material och hållbar utveckling. Du kan testa att skära fönsterglas, väva, bygga en geodesic dome, tälja, tova, blanda färg och mycket mer.

Rekofestivalen1200x800_03
Halm är ett av materialen som är i fokus under Rekofestivalen. Foto/Källa; Västarvet

Här är några exempel ur programmet:

Trädhus – Workshop om att bo i vajande trädkronor
Under workshopen kommer Håkan Strotz berätta varför vi är så fascinerade av trädhus. Du får även veta hur du själv bygger ett trädhus och vad du behöver tänka på. Många tips och egen tid för spånande och skissande på ditt eget trädhus i mindre grupper. UrNatur hoppas att fler börjar bygga trädhus helt enkelt eftersom de är charmiga och ger fantastiska naturupplevelser.

Plastbanta ditt kök!
Träffa hemslöjdsföreningarna och tälj, virka eller på annat sätt få inspiration att slöjda egna redskap till ditt kök. Av hållbara och giftfria naturmaterial. Med regionens hemslöjdsföreningarna.

Precious Trash Workshop
I denna workshop med Johanna Törnqvist förädlar vi vårt skräp och skapar nytt av våra egna sopor.

Off-grid, att vara självförsörjande på elektricitet
”- När jag köpte huset för några år sedan ville elbolaget ha 55 000 kronor för att koppla upp mig mot nätet. Aldrig i livet sa jag och började bygga min en egen anläggning, säger Andreas Olsson.” Numera är Andreas självförsörjande på elektricitet i sitt hus utanför Kristianstad. Hör honom berätta mer om sina egna lösningar.

Lerbygge
Lerbyggeföreningens medlemmar älskar lera och har mycket kunskap om hur och var det används i byggandet. Historiskt, i Norden, användes lera för att täta trähusen så att man slapp drag. Numera används det både inom ekobygg och inom restaurering av gamla hus, och det är ett material som har framtiden för sig eftersom det är extremt miljövänligt och finns lokalt.

Du hittar hela programmet på www.slojdochbyggnadsvard.se/reko – där finns också tider och datum!

Vill du veta mer?
Kontakta Ulrika Lindh, samordnare och bebyggelseantikvarie, Slöjd & Byggnadsvård, Västarvet
telefon: 073-554 44 74