Skrädyxan från Lödöse. Foto och smide Bertil Pärmsten.

Var smed för en dag på Lödöse museum eller lär dig skräda med den medeltida Lödöseyxan som en riktig timmerman!

Söndag den 8 maj mellan kl. 11.00 – 16.00 är det familjedag på Lödöse museum, den här gången på temat smide! Under dagen kommer två smeder att hålla i aktiviteter för barn och vuxna på baksidan av museet. Passa på att vara smed för en dag och arbeta i den varma ässjan. Eller skräda timmer med en medeltida yxa som en riktig timmerman! Smeden Ingvar Wassenius kommer att arbeta i sin ässja där både barn och vuxna får lära sig att smida. Alla är välkomna att prova!

Under medeltiden gjorde man gångjärn, nycklar, yxor, hästskor och en mängd andra saker av järn. Ingvar Wassenius kommer lära ut hur man smider en krok. Passa på att besöka hans ässja och gör din egen krok som du kan ta med hem. Smeden Bertil Pärmsten har gjort kopior på tre yxor från det medeltida Lödöse. Dessa används idag av yrkesverksamma timmermän. Speciellt en av yxorna, en skrädyxa vars original hittades i Lödöse 1965, har blivit mycket populär i timmermanskretsar. Det är den yxan våra besökare får prova att arbeta med under familjedagen tillsammans med Bertil Pärmsten. Han berättar också om hur det går till när man gör kopior av arkeologiska yxfynd och vad olika yxor användes till under medeltiden. De flesta husen under medeltiden byggdes av trä och yxorna tillverkades så att de var anpassade till olika arbetsmoment till exempel fällyxa eller skrädyxa. Men det fanns också regionala skillnader i designen. Mycket berodde på vilket träslag man arbetade mest med på respektive plats.

Under dagen ställer Lödöse museum ut originalyxorna som Bertil Pärmsten har gjort kopior på – fynd som annars ligger i vårt magasin.

Kl. 11.00 – 15.30: smeden Ingvar Wassenius låter barn och vuxna smida sin egen krok att ta med hem!

Kl. 12.00, 13.00, 14.00, och 15.00: smeden Bertil Pärmsten förevisar hur man arbetar med en skrädyxa, besökare får även själva prova på. Han berättar även om hur man gör kopior av arkeologiska yxfynd.

Lödöse museum hälsar välkomna till vår familjedag!

På Lödöse museum kan du också botanisera runt bland våra utställningar om medeltiden, förhistorien i Göta älvdalen samt varv- och sjöfartshistoria. Just nu visar vi också en utställning om pilgrimsresor genom alla tider. Missa inte heller vår medeltidsinspirerade örtagård på baksidan av museet!

Lödöse museum
Tfn: 0723-11 18 12
Hemsida; http://www.lodosemuseum.se/sv/Vastarvet/Verksamheter/Lodose-museum/