I år firar Vitlycke museum 40 år i Tanum, mitt i världsarvet, bland hällristningar och andra forntida skatter och lämningar. Museet lockar en växande skara besökare och har under de fyra decennierna arbetat intensivt för att öka kunskapen om bronsåldern och bilderna på hällarna. Nu vill vi också fira vårt jubileum tillsammans med alla våra besökare. Vi bjuder på tårtbuffé och spännande historier om hur livet var för flera tusen år sedan. Vitlycke museum är ett upplevelse- och kunskapscentrum för Tanums världsarv. Museet har som uppdrag att berätta och kommunicera kring bronsåldern och världsarvet – att öka kunskapen och intresset för den här tidsepoken, landskapet och hällristningarna.

VitlyckeMuseum1200

Det har funnits ett museum vid Vitlycke sedan 1976 då Hällristningsinstitutet i Tanum bildades som ett samarbetsprojekt mellan Bohusläns museum, Riksantikvarieämbetet, Uppsala universitet och Tanums kommun. Tanken var att förena ett forskningsinstitut med ett publikt museum. Med tiden bytte institutet namn till Hällristningsmuseet i Tanum som innehöll utställningar, kafé och från 1986 även en rekonstruerad bosättning: Bronsåldersgården. 1996 revs museets gamla lokaler för att ge plats åt dagens museum, signerat Carl Nyréns Arkitektkontor, som stod färdigt 1998.

Omvänd 40-årskris

Museet lider varken av ångest eller ålderskrämpor, enligt enhetschef Aleka Karageorgopoulos.

Vi har en omvänd 40-årskris. Vi utvecklas och blir bara bättre med åren, säger hon.

Bland annat har Vitlycke museum spelat en viktig roll när det gäller att sprida budskapet om tillgångarna på hällarna i Tanums världsarv.

Vi har arbetat mycket med att se till att människor känner till hällristningarna. Genom alla år har vi spridit kunskap om den obrutna kedja av mänsklig närvaro som funnits här under 8 000 års tid. Området har nästan ännu högre status utanför Sverige, och det visar sig genom att vi har så många utländska besökare som åker långt för att komma hit och se hällristningarna. Nu vill vi fortsätta att jobba hårt för att också människor lokalt ska förstå hur stort det här är, säger Aleka Karageorgopoulos.

Allt fler besökare

Att utvecklingen är positiv visar sig också via besökssiffrorna. Förra året kom 126 300 människor till Vitlycke museum och det var en ökning med 26 procent jämfört med året innan.

Redan nu så här tidigt på säsongen känns det som att besökssiffrorna kommer att öka ännu mer i år, säger Aleka Karageorgopoulos.

Lördagen den 11 juni klockan 12:00 firar vi 40-årsjubileumet med ett rejält tårtkalas.

Samma dag byter också serveringen namn till Café/Restaurang Bronze. Det är Ida Malmenheim som driver restaurangen som står för tårtorna, och utgångspunkten för henne är att använda ekologiska och hållbart producerade ingredienser i mesta möjliga mån.

VitlyckeMuseum900

ÖPPET
26 MARS-APRIL:
lördag – söndag 11 – 16
MAJ-AUGUSTI:
måndag – söndag 10 – 18
SEPTEMBER:
måndag – söndag 10 – 16
OKTOBER-6 NOVEMBER:
tisdag – söndag 11 – 16
Fri entré, Gratis parkering

Besöksadress:
Vitlycke 2
457 93 Tanumshede
Tfn: 0525-209 50

Verksamheten på Vitlycke museum drivs av Västarvet, Sveriges största regionala förvaltning för natur- och kulturarv. Vitlycke museum ingår i ett större sammanhang tillsammans med flera strategiska samverkanspartners, bland andra Västra Götalandsregionens resurser inom regional utveckling, Västra Götalandsregionen, länsstyrelsen, Tanums kommun, Västsvenska Turistrådet, Göteborgs universitet med flera. Tanums världsarv förvaltas tillsammans med Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Tanums kommun.
Hällristning , Vitlycke museum , tanums världsarv