Fotograf/Källa: Niclas Vestefjell

Undersökningen är gjord av Friluftsfrämjandet med stöd av samarbetspartnern SJ och TNS Sifo. Över 2000 svenskar har svarat och undersökningen har genomförts av TNS Sifo. Sju av tio (68%) svenskar ägnar sig åt friluftsaktiviteter en eller flera gånger i månaden. Vanligast är vistelser i skog och mark, svamp- och bärplockning, picknick och korvgrillning. Hela 84 procent uppger att de brukar göra just det. Hälften vandrar i skogen eller på fjället och tre av tio åker slalom.

Det här gillar svenskarna att göra ute i naturen:
Vara ute i skog och mark 84%
Vandring 49%
Utförsåkning 29%
Längdskidåkning 26%
Fiske 22%
Cykling 16%
Paddla kanot 10%
Långfärdsskridskor 8%
Jakt 6%

Friluftsframjandet1200_02_fjallen
Fotograf/Källa; Friluftsfrämjandet

Självklart är det roligt att se att så många uppskattar allt det härliga som friluftslivet har att erbjuda! Sommaren är ju den tiden då friluftslivet är som allra enklast och mest tillgängligt. Vi hoppas att så många som möjligt passar på att ta del av friluftslivet på egen hand, och förhoppningsvis får ännu mer smak för det. För den som vill utvecklas och ha sällskap på nya äventyr, finns vi och våra ideella ledare redo att vägleda unga som gamla, barnens första kontakt med skogen likväl som de med drömmar om det stora äventyret, säger Lars Lundström, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet.

Om Friluftsbarometern
Friluftsbarometern 2016 är en ny nationell undersökning om svenska folkets friluftsvanor, som tagits fram av Friluftsfrämjandet med stöd av samarbetspartnern SJ. Undersökningen omfattar över 2000 svenskar och har genomförts av TNS Sifo.

För mer information kontakta:
Johan Ekroth, Kommunikationschef på Friluftsfrämjandet
johan.ekroth@friluftsframjandet.se
0737-88 74 82

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet erbjuder Sveriges största utbud av friluftsaktiviteter och verkar för en attraktiv och hållbar friluftsmiljö. Sedan 1892 har organisationen guidat människor till små och stora äventyr. Friluftsfrämjandet vill att så många som möjligt ska upptäcka vår fantastiska natur, kunna dela glädjen med friluftslivet med andra, utvecklas utan prestationskrav och vistas i naturen under trygga former. Vi har aktiviteter för alla åldrar och årstider runt om i hela landet.
Läs mer på www.friluftsframjandet.se.